Filmolux Benelux Blog

Hoe kun je een transparante raamsticker het beste toepassen als je niet wit kunt printen?

Geschreven door Stephan Weijkamp | 6 oktober 2014

Raamstickers zijn ideaal om een pand of ruimte mee te stijlen. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale actie, nieuwe bedrijfsslogan of belangrijk bericht laten opvallen. Daarnaast biedt het uitkomst bij het terugdringen van leegstandIn dit artikel vertel ik over de mogelijkheden van transparante raamstickers.

Regelmatig hoor ik van klanten dat ze een raamsticker aan de binnenzijde van het raam willen aanbrengen zodat de boodschap vanaf de buitenkant zichtbaar is. Een oplossing hiervoor is om de raamsticker in spiegelbeeld te printen op een transparante raamfolie. Alleen kunnen veel printers niet met witte inkt printen; lastig als je ontwerp wit bevat.

Toch zijn veel prints beter leesbaar als er een witte ondergrond achter zit. Wellicht denk je nu: dan kies ik toch voor een witte raamfolie en plak ik de sticker aan de buitenzijde van het raam. Maar hier zitten echter nadelen aan. De sticker wordt namelijk blootgesteld aan weeromstandigheden zoals vocht en temperatuurswisselingen. Dit zou je wel kunnen voorkomen door de sticker te lamineren met een beschermfolie, maar hierdoor wordt de sticker ook een stuk duurder. Bovendien is een sticker aan de buitenkant van het raam eerder het doelwit van vandalisme. Dit maakt dat de sticker er al snel slecht uit zal zien.

Wat is dan een goede oplossing?

Oplossing: wit aflamineren

Om de folie toch aan de binnenzijde te kunnen plakken, raad ik je aan om een transparante sticker te gebruiken en deze af te lamineren met een witte folie. Het ontwerp wordt dan in spiegelbeeld  geprint op de transparante sticker waarna er een witte folie wordt aangebracht aan de geprinte zijde. Hiermee verkrijgt je print een witte achtergrond. Op deze manier is het toch mogelijk om wit in je ontwerp te verwerken als je niet wit kunt printen.

Waar moet je op letten?

Over het algemeen kunnen alle transparante folies wit afgelamineerd worden. Hierbij is het wel verstandig om altijd een combinatie van materialen te gebruiken met een gelijkwaardige rek en krimp, in het gunstigste geval een combinatie van dezelfde materialen. Als je dergelijk materiaal niet voorhanden hebt, kies dan voor kwalitatief hoogwaardiger materiaal. Dit heeft te maken met het feit dat de dimensionele stabiliteit van materialen van elkaar verschilt. Een monomeer PVC folie zal na verloop van tijd krimpen, daarom kan een dergelijke folie het beste gelamineerd worden met een witte monomeer pvc folie. Hierdoor krimpt de folie mee en ontstaan er geen lelijke lijmranden. Zo kun je dan ook beter geen polymere transparante folie aflamineren met een monomeer witte folie. De witte folie zal na verloop van tijd krimpen, terwijl de polymere folie maatvast blijft. Hierdoor kun je het resultaat niet behouden: op de polymere folie komt namelijk spanning te staan en de randen zullen omkrullen.

Een extraatje

Een leuke bijkomstigheid van het aflamineren van een transparante sticker met een witte folie is dat je het ontwerp ook nog op de witte folie zou kunnen printen zodat je een dubbelzijdige raamsticker hebt. Dus met het ontwerp zowel zichtbaar aan de binnenzijde als de buitenzijde van het raam.

Praktijk video

Bekijk in de onderstaande video hoe een raamsticker aangebracht wordt: 

 

Heb jij al ervaring met raamstickers? Of waar zou jij raamstickers voor willen gebruiken? Ik ben erg benieuwd!