Maar eerst beginnen we met een blik op wat een textiel nu eigenlijk is.
Bij textiel wordt onderscheid gemaakt uit 3 technieken;
Gebreide stoffen zijn rekbaar dankzij de productiewijze. De afzonderlijke draden zijn gevlochten in een bepaald patroon. Een stof die gebreid is, rafelt niet uit. Vanwege de gebreide structuur is de stof van nature rekbaar, en heeft een gebreide stof minder last van kreuken.
Een geweven stof heeft een soort rasterstructuur. Door de structuur van de stof is deze van nature stabiel en niet elastisch (afhankelijk van de gebruikte grondstof en of er elastaan aan de stof is toegevoegd). Het textiel wordt geweven met verticale en horizontale (groepen) draden (ketting- en inslagdraden).
Non-wovens of vliesstof is een categorie van stoffen die noch geweven noch gebreid zijn. In tegenstelling tot de klassieke productie van een textielweefsel wordt er geen garen gebruikt, maar wordt het materiaal direct als vezel of filament als een vlies verwerkt en vervolgens door middel van mechanische, chemische of thermische processen met elkaar verbonden. Een bekend voorbeeld van een Non-woven is vilt.
Om hun functie te vervullen, bestaat technisch textiel uit garens en vezels met speciale chemische en fysische eigenschappen (bv. lage ontvlambaarheid, verhoogde sterkte, enz.). Dit worden high-performance vezels genoemd. Als grondstof wordt hiervoor voornamelijk polyester gebruikt.
Textiel is een veelzijdig materiaal welke voor diverse doeleinden kan worden ingezet. Vanwege de technische eigenschappen kan textiel o.a. gebruikt worden om te beschermen, af te schermen, te isoleren etc. Maar in de grafische branche wordt textiel vaak voor andere doeleinden ingezet.
Ruime en strak vormgegeven ruimtes dragen bij aan een modern interieur. Ze hebben echter wel een nadeel - in combinatie met geluidsweerkaatsende materialen zoals glas of beton hebben ze vaak een onaangename ruimte-akoestiek die vooral in kantoren vervelend is. Dit kan decoratief worden verholpen met geluidsabsorberend bedrukbaar textiel - bijvoorbeeld met grote wand- en plafondbekledingen en slimme roomdivider-systemen. Deze breken de hinderlijke geluidsgolven af door middel van een soort wafelstructuur in de stof. Naast grote kantoorruimtes is deze decoratieve geluidsisolatiemethode ideaal voor hotels, praktijken, gangen, commerciële gebouwen, bioscopen, theaters en beurzen.
Wat bekend staat als gaas, raster en mesh zeildoek is een luchtdoorlatend zeildoekmateriaal bestaande uit een interne weefselversterking die bedekt is met vloeibaar PVC. Door de grote mazen is het materiaal bij uitstek geschikt voor reclamebanieren op bouwhekken en steigers of andere toepassingsgebieden waar reclamebanieren wind-doorlaatbaar moeten zijn.
Synthetische stoffen zoals polyester worden vaak gebruikt voor grootformaat reclame. Het voordeel van deze stoffen is dat ze stabiel en bijna kreukvrij zijn. Dit is ideaal voor textiel dat wordt gebruikt op vouwbare displaysystemen, zodat het materiaal op het systeem kan blijven zitten en gemakkelijk in elkaar kan worden geklapt.
Als je het hinderlijk doorschijnen van licht wilt voorkomen kies je voor een licht-blokkerend textiel. Bijvoorbeeld als je de print aan de voorzijde gaat uitlichten met spots. Deze blockout-materialen hebben een lichtblokkerende tussenlaag of backing (bij voorkeur grijs of zwart) waardoor geen enkele vorm van licht wordt doorgelaten.
Voor gebruik in lichtkasten of in frames met achtergrondverlichting kies je het beste voor een speciaal backlit textiel. Deze textielsoorten laten licht door en hebben een mooie gelijkmatige lichtspreiding.
Meer informatie of een sample aanvragen? Wij helpen je graag verder.
Klik op de onderstaande knop en neem vrijblijvend contact met ons op.