Filmolux Benelux Blog

Easy dot stickers plakken: zo doe je dat!

Geschreven door Marlies Hofhuis | 27 september 2016

Stickers zie je overal. Ter promotie, als decoratie voor een inspiratievolle
werkomgeving of voor bijvoorbeeld het blinderen van glas. Het Easy Dot stickervinyl van Filmolux is te bedrukken, voor vele doelen inzetbaar, gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen. Als je tenminste weet waar je rekening mee moet houden. Met deze algemene tips kom je een heel eind.

Zorg voor een schone, vetvrije ondergrond

Een goed begin is het halve werk. Zorg ervoor dat je ondergrond geschikt is om stickers op te plakken. Verven doe je immers ook niet op een ongeschuurde ondergrond. Bij stickers opplakken gaat het niet om schuren, maar om een schone en vetvrije ondergrond. Dit krijg je door grondig schoon te maken met water en een beetje zeep. Let bij de keuze van de zeep op de ingrediëntenlijst. Je wilt schoonmaakmiddel zonder siliconen, dus pas op met producten als Glassex. Deze zorgen ervoor dat de lijm niet goed kan hechten aan de ondergrond en de sticker niet blijft plakken. Als je hiermee klaar bent, verwijder dan alle zeepresten door na te spoelen met voldoende water. Als de ondergrond goed schoon is, maak je hem droog met een schone, pluisvrije doek.

Check je ondergrond

Stickers met een “dot” belijming zijn eenvoudig aan te brengen en van de
meeste ondergronden zonder lijmresten te verwijderen. Pas wel op met het aanbrengen van stickers op pvc-ondergronden. Lijm hecht over het algemeen erg goed op pvc, waardoor er na het verwijderen lijmresten achter kunnen blijven.

Daarnaast zijn niet alle ondergronden geschikt om stickers op te plakken. Soms zijn deze vuilafstotend behandeld waardoor de lijm zich niet hecht aan de ondergrond. Het is dus erg belangrijk om erop te letten waar je je stickers op wilt gaan plakken. In veel bedrijven zie je gestructureerde ondergronden, deze bemoeilijken het hechtingsproces van de lijm omdat er minder oppervlak beschikbaar is. Kort gezegd: de kans is groter dat je sticker weer loslaat. Een andere ondergrond die voor problemen zorgt is de ondergrond met de sterk zuigende werking. Deze zuigen het vocht uit de lijm waardoor deze zal uitdrogen en qua hechting zal afnemen. Om er zeker van te zijn dat je sticker blijft plakken, vraag je een sample aan om vooraf te testen of de ondergrond geschikt is voor het stickermateriaal.

Plakken maar!

Ondergrond getest? Check. Ondergrond schoon en vetvrij? Check. Dan is het nu tijd om te gaan plakken.
Bij hele kleine stickers verwijder je de afdekking in één keer en plak je de sticker direct op de ondergrond, even aanwrijven met de vlakke hand en klaar! Heb je de sticker niet op de juiste plek geplakt? Geen probleem, je kunt hem nog verwijderen en herpositioneren!

Bij grote stickers begin je met het verwijderen van een klein stukje van de afdekking en vouw je de afdekking terug, of je knipt er een stuk af, zodat deze makkelijker te gebruiken is. Positioneer de sticker op de ondergrond. Bij grotere stickers kan het handig zijn de sticker met een stukje tape op de goede positie vast te zetten.
Wrijf vervolgens met een rakel of de vlakke hand de sticker aan. Bij het gebruik van gestructureerde lijmen zoals bij Easy Dot folies kunnen eventuele luchtbellen eenvoudig naar buiten gewreven worden door de luchtkanaaltjes in de lijm.

Lijmresten

Ondanks dat je met deze tips ver komt, kunnen er in sommige gevallen toch lijmresten achterblijven op de ondergrond. Een sticker die aangebracht is op een raam waar de hele dag de volle zon op heeft gestaan kan voor problemen zorgen als je deze direct wilt verwijderen. Wacht in dit geval tot de ondergrond afgekoeld is en verwijder dan de sticker. Blijven er ondanks deze tips toch lijmresten achter dan kun je deze verwijderen, met behulp van gedenatureerde alcohol.

Interesse in Easy Dot? Of wil je eerst pretesten met behulp van samples? Deze vraag je hier aan!