Zelfklevende tapes en materialen voor lijstenmakers

photo_framing_1Het professioneel inlijsten van kunstwerken of foto's kan soms een uitdaging zijn voor lijstenmakers. Zo vragen waardevolle originelen of historische documenten om een andere benadering dan moderne foto's. Toch verdient elk project betrouwbare oplossingen. In dit blog stellen we een aantal nuttige materialen voor de lijstenmaker voor. 

Redenen voor het inlijsten van originelen en reproducties

Decoratief aspect

Het inlijsten van een beeld versterkt het effect ervan. Voor een harmonieus resultaat moeten het materiaal, de grootte en de kleur van de lijst overeenkomen met het creatieve beeldontwerp van de maker of klant en vooraf zorgvuldig worden gekozen. Bij de keuze van de lijst moet ook rekening worden gehouden met de kleurstelling van de ruimte, de ruimtelijke omstandigheden en het interieurontwerp, om het decoratieve effect van het kunstwerk zo goed mogelijk in de omgeving te integreren.

Waardevermeerdering

Het materiaal waarvan de lijst is gemaakt moet overeenkomen met de waarde van een foto. Een hoogwaardig beeld verdient een hoogwaardige en professionele verwerking in een lijst. Professionele inlijsting en verwerking zal de waarde van het kunstwerk op de lange termijn garanderen.

Bescherming van de tentoonstelling

Om een beeld voor vele decennia te bewaren, staat de bescherming tegen natuurlijke en mechanische omgevingsinvloeden altijd centraal bij de inlijsting van het beeld. Het inlijsten kan het origineel of de reproductie beschermen tegen vocht, vuil en stof, maar ook tegen schade door aanraking.

photo_framing_2

Focus op het beeld met behulp van een passe-partout

Redenen om een passe-partout te gebruiken.

Decoratief aspect

assorted-photo-collection-2079670

Materiaal, kleur en dikte van een passe-partout zorgen ervoor dat het beeld direct in het oog springt. De keuze van het materiaal en de kleur is afhankelijk van de persoonlijke smaak, het kleurenschema van de foto en de reeds genoemde inlijsting van de foto. Verschillende passe-partout-diktes geven het beeld een speciaal diepte-effect.

Optische ondersteuning

Een passe-partout ondersteunt het effect van het inlijsten van een foto en benadrukt het uiterlijk ervan. Foto's kunnen dus op vele manieren worden afgebeeld.

Bescherming van de expositie

Een passe-partout creëert ruimte tussen de foto en het glas van de lijst. Het oppervlak van het beeld heeft geen direct contact met het glas en is daarom beter beschermd. Bovendien regelt een passe-partout het vochtgehalte in de lijst, omdat het het vocht voornamelijk wordt geabsorbeerd en zo de invloed op het beeldmateriaal tot een minimum kan worden beperkt.

white-wooden-frame-on-white-flat-board-3774047

Producten en hulpmiddelen voor de lijstenmaker

Gudy montage folies voor het opplakken van foto's op plaatmaterialen

Om foto's professioneel te verwerken in een fotolijst of met een passe-partout, zijn er verschillende nuttige producten en hulpmiddelen. Deze omvatten o.a. de dubbelzijdig klevende en op papier gebaseerde producten Gudy 831 Fine Art smooth en Gudy 832 Fine Art textured. Beide producten zijn gecoat met een oplosmiddelvrije, verouderingsbestendige en permanent elastische acrylaatlijm en zijn ideaal voor het monteren van kuntwerken, reproducties en foto's. Terwijl Gudy 831 fine art smooth wordt gebruikt voor gladde, niet al te sterk gestructureerde papieren tot 300 g/m2 , is Gudy 832 fine art textured geschikt voor het veilig verlijmen van zware en sterk gestructureerde papieren.

Redenen voor het gebruik van de dubbelzijdig klevende montagefolies Gudy 831 fine art smooth en Gudy 832 fine art textured:

 • Geschikt voor vele oppervlakken en substraten.
 • Op water gebaseerde lijm, zuur- en oplosmiddelvrij bloedt niet door en droogt niet uit.
 • Verouderingsbestendig.
 • Photo Activity Test (PAT) gecertificeerd volgens ISO 18916.
 • Eenvoudig te verwerken.

  photo_problem_solutions
  Foto's gemonteerd op plaatmaterialen leveren indrukwekkende resultaten op.

Filmoplast zelfklevende tapes voor fotolijsten en passe-partouts

Filmoplast tapes zijn een hoogwaardige zelfklevende tapes die voldoen aan de hoge eisen van musea en archieven als het gaat om het inlijsten van foto's. Zo zijn de producten Filmoplast P en P90 met hun licht alkalische lijm ideaal voor het monteren van de afbeelding achter het passe-partout door het zogenaamde t-scharnier.

photo_problem_solutions_t-hinge

T-scharnier gemakkelijk gemaakt met zelfklevende tapes. Hier is het belangrijk op te merken dat de geselecteerde producten het werk niet beschadigen. (Product-tip: filmoplast P en P90 met hun licht alkalische lijm)

Een andere mogelijkheid is Filmoplast SH, waarbij het passe-partout-masker door middel van een kleefstrip op de achterplaat wordt gemonteerd.

Filmoplast T stelt de lijstenmaker in staat om een stofdichte afdichting aan te brengen op de achterzijde van de lijst.

Redenen voor het gebruik van Filmoplast zelfklevende tapes

 • Zuur-, oplosmiddel- en ftalaat-vrij.
 • Verouderingsbestendig.
 • Permanent elastisch.
 • Geen vergeling.
 • De lijm drukt niet door het papier.
 • Praktisch tape-formaat in een handige dispenser verpakking.
 • Geen water nodig om de lijm te activeren.

Onderwerpen: Foto & Fine Art