Zelfklevende folies met of zonder lijmlaag... wat kies jij?

Zelfklevende_foliesStickers zijn er in vele soorten en maten, in de meeste gevallen hechten ze door middel van een lijm laag, maar in sommige gevallen is een sticker met lijm niet gewenst. Je kunt je voorstellen dat het op sommige oppervlakken niet zoveel uitmaakt als er (eenvoudig te verwijderen) lijmresten achterblijven. Terwijl in bepaalde situaties zelfs makkelijk te verwijderen lijm zeer ongewenst is.

Bijvoorbeeld bij reclamestickers op beeldschermen kunnen lijmresten voor flinke beschadigingen zorgen. Bedenk daarom van te voren of je stickers wilt gebruiken die hechten met of zonder lijmlaag.

In dit artikel help ik je op weg.

Stickers met lijmlaag

De voordelen die raamfolie met dotbelijming heeft, heb ik al eens eerder besproken. De folie is eenvoudig aan te brengen, herpositioneerbaar en kent vele toepassingen, bijvoorbeeld als vloersticker. Deze folie wordt veel gebruikt door winkeliers die hun Point of Sale willen aankleden of klanten willen wijzen op acties.

Ik zie de folie ook veel terug op beurzen waar hij gebruikt wordt voor tijdelijke promotie. Het materiaal is zelfs tijdelijk buiten te gebruiken. Dat is vooral handig bij evenementen. Bovendien is de folie makkelijk te verwijderen en laat de dotbelijming geen resten achter. Dit met uitzondering van het verwijderen van een PVC ondergrond. Dat komt doordat de folie zelf ook een PVC is.

Zelfklevende folies met coating

Wil je absoluut geen risico lopen op lijmresten? Kies dan voor een zelfklevende folie die hecht dankzij een coating. Dit soort folies zijn goed te gebruiken op beeldschermen, ramen, spiegels en andere gladde oppervlakken.

Wat zijn de voordelen?

Naast het grote voordeel dat de kans op beschadigingen van de ondergrond gering is en gebruiker niet hoeft te poetsen na het verwijderen van de folie, heeft folie zonder lijmlaag meer pluspunten. Hieronder noem ik er een aantal. 

1. Snel en eenvoudig te verwijderen

Na afloop van een campagne of tijdelijke actie is de sticker in een mum van tijd te verwijderen.
Omdat je geen risico hebt op lijmresten hoef je de ondergrond achteraf niet schoon te maken.

2. Herpositioneren en hergebruiken

Is de sticker verkeerd geplakt of wil je hem toch op een andere plek aanbrengen? De sticker kan meerdere malen verplaatst worden zonder verlies van kleefkracht. Dat is bijvoorbeeld handig bij promotie acties die zich vaker herhalen. Verwijder de sticker en hergebruik hem op een later moment.

3. Recyclebaar

De folie is gemaakt van polyester, hierdoor is deze 100% recyclebaar. Bovendien bevat deze geen PVC. Dat is een stof die vervaardigd wordt uit olie en de eigenschap heeft gedurende zijn levensloop organisch verontreinigende stoffen vrij te laten. Je kunt dus kiezen voor een milieuvriendelijker alternatief.  

4. Meerdere uitvoeringen (wit en transparant)

De folie is verkrijgbaar in zowel een witte als een transparante versie. De transparante versie is glashelder en biedt de mogelijkheid om raamstickers aan de binnenzijde van het raam te aan te brengen. Bovendien heeft deze een goede kras- en water bestendigheid. Beide versies - zowel de transparante als witte uitvoering - zijn ongevoelig voor water en vocht en zeer geschikt voor contoursnijden.

 

Brochure raamfolie

Onderwerpen: Print Media, Sustainability