Welke lamineermachine is de juiste keuze?

Wij krijgen vaak dezelfde vraag in verschillende vormen van potentiële kopers: "Lamineermachines bestaan eigenlijk maar uit twee walsen en een motor. Dus waarom zijn sommige duurder dan andere?" Het is net als auto's. Ze hebben allemaal slechts vier wielen en één motor, maar de prijs kan zeer verschillend zijn. Iedereen herkent het verschil tussen een Mercedes en een Skoda of Dacia, ook al brengen ze je allemaal van A naar B. De verschillen tussen lamineermachines springen er niet meteen uit, dus het kiezen van het juiste model kan moeilijk zijn. Net zoals je moet beslissen of je een bestelwagen of misschien een kleine pick-up nodig hebt voor je bedrijf. C2_HotLam_IMG_6243_CMYK_lowresVeel van de op de markt verkrijgbare machines worden aangeprezen als "professionele apparatuur tegen een betaalbare prijs". Maar de term "professioneel" heeft veel verschillende betekenissen als het gaat om lamineermachines. Zoals met auto's. Alle auto's van Mercedes, Skoda of Dacia zijn professioneel gebouwd, maar de verschillen zijn toch groot. Dus hoe vind je de juiste lamineermachine voor jouw bedrijf? Wat zijn de verschillen? Wat is zuiver marketingadvies en wat zijn de aan te bevelen eigenschappen? Wij geloven dat de volgende punten je op weg zullen helpen om de lamineermachine te vinden die het beste bij je bedrijf past.DSC06557-lowres

Wensenlijst


Elke klant zou eerst een lijst moeten opstellen van de toepassingen die hij of zij op zijn of haar toekomstige machine zou willen realiseren. Daarbij moeten de eisen zo nauwkeurig mogelijk gespecificeerd worden. Noteer alle toepassingen in detail: specifiek materiaal, zelfs ongewone projecten. Elke goede leverancier moet kunnen uitleggen wat de eindgebruiker realistisch gezien mag verwachten en wat niet.

Voorbereiding


Een lamineermachine wordt met de hand bediend. Daarom is zelfs vóór de aankoop een echte, fysieke demonstratie noodzakelijk. Een technisch data sheet geeft belangrijke informatie, maar is weinig zinvol als je de machine niet kunt uitproberen. Om de vergelijking met de auto te herhalen: de gebruiker van de lamineermachine zou geen auto kopen alleen op grond van een brochure. Een proefrit is een must.

De belangrijkste onderdelen van een lamineermachine - waar moet je speciaal op letten?

 

Walsen

De walsen zijn de belangrijkste onderdelen van de lamineermachine. De eigenschappen en de werking ervan zijn van grote invloed op de werkefficiëntie van de bediener en de kwaliteit van het eindproduct. De diameter is een belangrijk punt om te controleren. In het algemeen, hoe groter hoe beter. Walsen met een grotere diameter zijn vaak beter omdat zij minder doorbuigen, een gelijkmatigere druk uitoefenen en minder trekspanning op de lamineerfolie uitoefenen. Minder spanning op de lamineerfolie is vooral gunstig bij het werken - met warmteondersteuning - met gegoten vinyl of standaard lamineerfolies.

Een lamineermachine met een grotere walsdiameter heeft een positieve invloed op de mogelijke krimp van de overstrekte lamineerfolie aan het einde van de verwerking. Deze krimp, veroorzaakt door het te ver uitrekken tijdens het lamineren, resulteert meestal niet alleen in het afsnijden aan het einde van de afbeelding, maar kan ook leiden tot verbuiging van de gelamineerde plaat, opstaande hoeken en randen van de afbeelding, of het golvend loskomen van de afbeelding tijdens het wrappen van voertuigen.

Een wals met een grotere diameter is ook beter voor het lamineren van zachte substraten. Een grotere wals verdeelt de druk gelijkmatig over een groter oppervlak, zodat de substraten minder de neiging hebben om te vervormen.
Wanneer u naar de eigenschappen van de wals kijkt, controleer dan ook de dikte van het materiaal. Dikker metaal geeft meer stabiliteit dan dunner staal, zelfs bij dezelfde roldiameter. Stevigere en stabielere rollen zijn essentieel voor het lamineren van complexere oppervlakken zoals MDF en glas.
Een andere parameter om te controleren is het gewicht van de rol. Uitstekende en betrouwbare rollen wegen ongeveer 40 kg. Met twee rollen in de machine betekent dit een gewicht van 80 kg. Als u een datasheet ziet waarin het totale gewicht van het apparaat, inclusief het frame, wordt vermeld als 150 kg, weet u wat u kunt verwachten - een zwakke machine.
Het laatste onderdeel van de wals waarop u moet letten is de zachte coating. Deze moet dik genoeg zijn voor eventueel later slijpen van de coating. De rubberen bekleding moet ook zorgen voor een perfecte geometrie, idealiter met een bombering/krooneffect op een van de twee rollen (wat betekent dat het midden van de wals dikker is dan aan de randen. Dit gekroonde effect verspreidt de druk van de wals door het midden).

C3_HotLam_IMG_6261_CMYK-lowres

Verwarming

De volgende karakteristieke waarde waar u op moet letten is de verwarming van de rol. Wij bevelen een machine aan met een verwarmbare bovenwals, zelfs voor drukgevoelige lijmen, de zogenaamde "koude" lamineerfolies. De temperatuur moet tot 70 °C instelbaar zijn, met de mogelijkheid om deze traploos in kleine stappen aan te passen. Verwarmde rollen laten de lijm "vloeien". Afhankelijk van de gebruikte materialen kan dit een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van het lamineerresultaat.
Warmte laat de lijm vloeien en helpt daardoor zichtbare effecten van luchtinsluitingen - het zogenaamde "verzilveren" - te voorkomen of te verminderen. Een uitdagende toepassing is lamineren op acrylaatplaten. Warmte is hier gunstig. Je zult de hogere temperaturen boven de 50 °C waarderen als je dikkere lamineerfolies verwerkt, bijvoorbeeld vloerfolies, of als je een reeds gelamineerde afbeelding nogmaals door de lamineermachine haalt om " zilvering " te verminderen. Je kunt in de tweede doorgang lamineren bij temperaturen die ver boven de eerste doorgang liggen, omdat het materiaal al gelamineerd is. Dit versnelt de doorvoer van het materiaal door de machine.

De drukregeling

Ieder materiaal dat je wilt lamineren, vraagt om een andere drukinstelling van de walsen. Zo minimaliseer je de druk bij het lamineren van karton, terwijl je zoveel mogelijk druk nodig hebt bij het lamineren van vloerstickers. Bij de meeste machines die je gaat tegenkomen, moet de druk met de hand geregeld worden. Dat is een onnauwkeurig proces dat problemen kan opleveren met het lamineren van langere runs en de drukregeling zelf, omdat de druk dan niet altijd over de volle breedte van de wals wordt verdeeld. Bovendien is de drukmeting - als de machine die al bevat - niet altijd betrouwbaar. Daardoor ben je niet altijd zeker van een uniform eindresultaat.

Een oplossing hiervoor vind je in lamineermachines met een pneumatisch druksysteem. Hierbij is de druk die je op het display van de nanometer ziet, daadwerkelijk de druk die de walsen op je print zetten. Dit systeem maakt herhaalbare en exacte drukaanpassing mogelijk.

Bediening & ergonomie

Alle bedieningselementen op de bedieningsconsole, met name de start- en stoptoetsen en de bedieningsknoppen voor het instellen van de rotatie, snelheid en richting van de walsen, moeten vanaf beide kanten van de machine toegankelijk zijn, vooral wanneer slechts één operator aan de lamineermachine werkt. Maar zelfs met twee operators is een dubbelzijdig bedieningspaneel nuttig. Men hoeft niet rond de machine te lopen, de efficiëntie wordt verhoogd en de werkveiligheid wordt verbeterd. Om de werkzaamheden te vereenvoudigen en tijd te besparen, bevelen wij elektronische besturing aan.

C1_Neschen HotLam_lowres

Constructie

Op een lamineermachine moeten alle walsen en assen parallel lopen. Alleen op deze manier, in combinatie met de hoge torsiestijfheid van het machineframe, kan een nauwkeurige geleiding van het materiaal worden gegarandeerd, zelfs voor volledige roll-to-roll-taken op hoge snelheid. Als je verwacht dat je volgende machine volledige roll-to-roll lamineertaken aankan, moet je dit zeker testen op de nieuwe lamineermachine voor je tot aankoop overgaat!
Wat de stevigheid van het frame betreft, zijn er veel machines op de markt (meestal zeer goedkope modellen) die in de eerste maanden aan de vereiste stabiliteit voldoen; na verloop van tijd neemt de stevigheid van het frame echter af. Om deze reden biedt Neschen machines aan met een stevige en robuuste constructie. Om een stevig, robuust en betrouwbaar machineontwerp te bereiken, bouwt Neschen zijn lamineermachines met zijwanden die zijn opgebouwd uit zwaar plaatstaal, niet uit een dunne metalen platen.

Afwikkelen en opwikkelen van materiaal

De remmen voor de afwikkel- en opwikkelassen moeten gemakkelijk bereikbaar, eenvoudig te bedienen en duurzaam zijn. Het inbrengen van de assen in de machine dient gemakkelijk toegankelijk te zijn en soepel te kunnen worden uitgevoerd. Denk eraan: het gewicht van de as, inclusief de hele rol, is het gewicht dat u snel in de machine wilt brengen.
De meetschaal op elke as met de aanduiding "0" in het midden is handig om het gebruikte medium en de oriëntatie van de opname-as in te stellen.

IMG_9267_lowres

Klaar om te testen?

Als je klaar bent om de lamineermachine te testen, zijn de volgende punten van belang.
Gebruik afbeeldingen in grijstinten voor de test en laat de machineoperator minstens 10 strekkende meter lamineren - hoe meer, hoe beter. Vraag de operator om de machine halverwege het lamineerproces te stoppen en de lijn op de afbeelding te controleren. Er mag slechts een lichte streep zichtbaar zijn - of beter nog, helemaal niets.


1. Voor een test van rol tot rol over de gehele lengte gebruik je vinyl in standaardkleuren, idealiter zwart en laminaat.


2. Let op de uitlijnsnelheid, nauwkeurigheid en efficiëntie van de machine die wordt gedemonstreerd.


3. Test de laminering ook met papier. Papier is gevoeliger voor rimpeling dan zelfklevend vinyl. Sommige effecten verdwijnen in de loop van de dag (b.v. " zilvering "), terwijl andere oneffenheden er een paar dagen over doen om te verschijnen. Neem daarom de tijd om het gelamineerde materiaal te evalueren.


4. Op een machine met een werkbreedte van +- 160 cm moet u het lamineren testen op plaatmateriaal, idealiter op PVC-schuimplaat met een breedte van +- 800 mm. Bij deze formaten kunt u gemakkelijk de voordelen van de bombering op de bovenste rol en de rigiditeit ervan zien. Zelfs enkele dagen na het lamineren kunnen er nog luchtbellen op het karton verschijnen. Dus nogmaals, neem voldoende tijd om de resultaten te evalueren.


5. Controleer het veiligheidssysteem. Werkt het correct? Lichtbarrière, schroeftransportband, voetschakelaar ... alles moet werken voor de operator. Denk eraan: het veiligheidssysteem is er om jouw werknemers en bedrijf te beschermen.

 

Belangrijke kennisgeving:
"Gebaseerd op een origineel artikel uit het HSW Info bedrijfsmagazine, uitgegeven door onze distributeur HSW Signall, Tsjechische Republiek."

Geinteresseerd in onze lamineermachines?

Bekijk hier ons volledige assortiment.

Onderwerpen: lamineer machines