Vloerstickers: de 10 meest gestelde vragen

pexels-pixabay-221164Vloerstickers, tijdens de corona pandemie zag je ze overal want ze werden massaal ingezet om looproutes en afstand aan te geven en ze kunnen niet gemist worden, want je loopt er letterlijk overheen. Mensen hebben de gewoonte om tijdens het lopen veel naar beneden te kijken. Natuurlijk wil niemand struikelen. Het gebruik van vloerstickers is dan ook zeer effectief vanwege de extreem hoge attentiewaarde. Het inzetten van vloerstickers brengt ook vragen met zich mee, In dit blog behandelen we de 10 meest gestelde vragen over vloerstickers.

 

1. Moet ik vloerstickers lamineren?

Niet alle vloersticker materialen hoef je te lamineren. Vloerstickers die bestaan uit een materiaal met een gestructureerd oppervlak kun je direct printen zonder te lamineren. Dit zijn de zogenaamde 2 in 1 vloerstickerfolies, voorbeelden hiervan uit ons assortiment zijn Print ‘n’ Walk of FILMOfloor rug ‘n’ wall. Het voordeel hiervan is dat het materiaal na het printen niet hoeft te drogen om te kunnen lamineren en uiteraard spaar je de tijd en kosten van een laminaat uit. Check wel even of het materiaal over een anti-slip certificering beschikt voordat je het als vloersticker materiaal inzet.
Traditionele vloerstickers bestaan uit een verwijderbaar printvinyl in combinatie met een gestructureerd anti-slip laminaat. Het laminaat beschermd de print tegen vuil en beschadigingen en voorkomt dat mensen kunnen uitglijden.

2. Wanneer kies ik voor een 2 in 1 vloersticker of sticker met anti-slip laminaat?

Deze keuze is sterk afhankelijk van de gebruikstermijn. Voor toepassingen op langere termijn zijn printfolies met een beschermende lamineerfolie beter geschikt omdat ze de inkten beschermen tegen mechanische belasting. Op de lange termijn zijn vloerstickers dan beter beschermd. Voor korte termijn acties van enkele weken tot 3 maanden zijn 2 in 1 vloerstickers goed in te zetten. Ze zijn een snel en kostenefficiënter alternatief.

3. Welk type belijming is geschikt voor mijn toepassing?

Niet alle vloersticker folies zijn geschikt voor elke ondergrond. Voor moeilijk te plakken ondergronden zoals asfalt, beton, hout, tapijt of stoeptegels kun je het beste kiezen voor een oplossing met een high-tack kleefkracht. Dit zorgt voor een optimale hechting. Vooral bij ondergronden met brede voegen is een high-tack vloersticker folie een betere keuze.

Voor 'normale' gladde vloeren zijn vloersticker folies of foliecombinaties met een standaard verwijderbare belijming vaak voldoende. Als je kiest voor een vloersticker folie met een dotbelijming weet je zeker dat je de stickers eenvoudig en snel luchtbelvrij aan kunt brengen, dit is met name ideaal bij grotere oppervlakken. 

4. Kan ik vloerstickers ook buiten gebruiken?

Of vloerstickers buiten toegepast kunnen worden is sterk afhankelijk van het type belijming.
De meeste print ‘n’ walk vloersticker folies zijn voorzien van een dotbelijming op waterbasis. Deze folies worden geadviseerd voor binnen gebruik. UVprint ‘n’ walk power-tack heeft een high-tack belijming welke geschikt is voor binnen én buitengebruik onder droge omstandigheden, denk hierbij aan een situatie waarbij je de sticker op een vloer onder een afdak plakt.
Het nieuwe vloersticker materiaal FILMOfloor rug ‘n’ wall is voorzien van een solvent belijming en wél geschikt voor kort buitengebruik, tot 3 maanden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de ondergrond, het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

5. Wat is een antislip certificering?

SlipgevaarBij vloermaterialen, zoals vloerstickers in winkels, kan het voorkomen dat er nattigheid -afkomstig van regen of sneeuw- op terecht komt en de sticker hierdoor glad en mogelijk onveilig wordt. Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat de sticker over een anti-slip structuur beschikt én dat deze gecertificeerd is volgens DIN 51130. Welk vloerstickermateriaal geschikt is, hangt sterk af van de ondergrond en de omstandigheden in de ruimte waarin de vloersticker aangebracht wordt. In vochtige ruimtes of ruimtes waar men op blote voeten loopt (zoals zwembaden) worden andere eisen gesteld dan in ruimtes zoals een supermarkt. De R-schaal classificering geeft aan onder welke omstandigheden vloermateriaal het best (en veiligst) functioneert.

Hierbij heeft materiaal geclassificeerd met R9 de laagste slipweerstand en materiaal met een R13 classificering de hoogste slipweerstand. Materiaal dat niet gecertificeerd is zal altijd minder geschikt zijn dan gecertificeerd materiaal. Welke R-waarde nodig is voor een vloersticker is zoals gezegd afhankelijk van het type ruimte waar de sticker aangebracht wordt. In de onderstaande tabel zie je een overzicht van deze waarden: 

R -Waarde 

Geschikt in Ruimte

R9

Inkomsthallen en traphallen met toegang van buiten; restaurants; winkels; ziekenhuizen; klaslokalen.

R10

Publieke toiletten en douches; kleine restaurantkeukens, garages en kelderverdiepingen.

R11

Middelgrote restaurantkeukens; werkruimtes waar er veel water wordt gebruikt; laboratoria; wasserettes; hangars.

R12

Productieplaatsen waar voeding rijk aan vetten worden geproduceerd zoals zuivelproducten, grootkeukens zoals kantines van bedrijven en universiteiten. Industriële plaatsen waar olies worden gebruikt.

R13

Vetsmelterijen, slachthuizen;

 

De ‘R’-schaal is gekoppeld aan de Duitse DIN 51130 norm. Die norm meet slipweerstand met behulp van een hellingproef. Dat gaat als volgt: een testpersoon loopt over een helling waarop het te testen vloermateriaal is aangebracht. De vloer wordt ingesmeerd met olie en tijdens de test neemt de helling/steilheid van de vloer steeds wat meer toe. Zodra de testpersoon zich onveilig begint te voelen en de vloer dus onvoldoende slipweerstand biedt, wordt de hellingshoek van de vloer (de R-waarde) vastgesteld.

6. Hoe kan ik vloerstickers het beste aanbrengen?

Zorg dat de ondergrond onbeschadigd, schoon, stof- en vetvrij is, gebruik hiervoor de volgende procedure:

Als er aanwijzingen zijn voor olieachtige verontreinigingen op het oppervlak, breng dan als voorreiniging alcohol of een zacht oplosmiddel aan. Zorg ervoor dat dergelijke verontreinigingen volledig zijn verwijderd voordat je verder gaat met andere reinigingsprocedures.

- Gebruik vervolgens een mild reinigingsmiddel op basis van oppervlakte-actieve stoffen. Dit moet vrij zijn van enzymen. Zorg ervoor dat het gehele oppervlak wordt gereinigd en dat het reinigingsmiddel wordt verwijderd zonder resten achter te laten.

- De grootte van het gereinigde oppervlak moet in alle richtingen minstens 20 cm groter zijn dan die van het te plakken oppervlak.

- Zorg ervoor dat de vloer droog en schoon is. Voor het drogen mogen alleen pluisvrije doeken worden gebruikt.

Verwijder een deel van de de release liner en breng de lijmkant aan op de ondergrond vervolgens verwijder je de release liner gelijkmatig. Probeer te vermeiden dat de randen van de sticker over inkepingen of spleten zoals voegen komen te liggen. Gebruik een rakel of handroller om de sticker aan te duwen, werk hierbij vanuit het midden naar de randen. Let hierbij op luchtbellen en zorg dat de gehele sticker goed contact maakt met de ondergrond.

Gebruik waar mogelijk een motief met afgeronde contouren zoals cirkels, aangezien scherpe hoeken en randen zwakke punten vormen voor omkrullen en beschadigingen. Vloersticker aanbrengen

7. Hoe kunnen vloerstickers het beste verwijderd worden?

Door de folie op een juiste manier te verwijderen voorkom je lijmresten en daarmee onnodige schoonmaakwerkzaamheden. Door de folie onder een bepaalde hoek (niet te vlak, meestal tussen 90° en 135°) en niet te snel te verwijderen (constant en tamelijk traag) kan de vloersticker in de meeste gevallen verwijderd worden zonder lijmresten achter te laten. Eventueel resterende lijmresten (van tegels, etc.) kunnen eenvoudig worden verwijderd met een beetje wasbenzine.

8. Wat is de duurzaamheid van jullie vloerstickers?

Hoe lang je onze vloerstickers kunt toepassen is sterk afhankelijk van het gebruik, het voetgangersverkeer en de omstandigheden. De geadviseerde duurzaamheid vind je terug in de technische datasheet van het materiaal. Daarnaast heeft Neschen gedurende een testperiode van een jaar diverse vloersticker materialen getest in een supermarkt. Deze vloerstickers zijn toegepast bij de kassa’s met een maandelijks verkeer van 12.000 voetgangers en 30 machinale schoonmaakbeurten. Een team van experts heeft na afloop van de test de stickers beoordeeld op representativiteit. De uitslag van deze test kunt u hier downloaden.Vloersticker kassa

9. Welke inkt technologie kan ik het beste gebruiken?

Het type inkt waar je mee print heeft invloed op de duurzaamheid van je sticker. Niet iedere inkt is even krasvast. Als je kiest voor een combinatie van vinyl met een anti-slip laminaat dan wordt de inktlaag natuurlijk al beschermd tegen krassen en beschadigingen en hoef je hier geen rekening mee te houden. Kies je voor een 2 in 1 vloerstickermateriaal is het wel van belang om rekening te houden met het type inkt. Deze materialen kan je het beste printen met UV-inkten, de duurzaamheid afhankelijk van de omstandigheden is dan ongeveer 3 maanden.UVdot printnwalk_1

10. Kan ik jullie materialen ook zien en testen?

De toepassing bepaald voornamelijk de materiaalkeuze. Omdat het onmogelijk is om ieder materiaal op élke mogelijke ondergrond, onder diverse omstandigheden te testen raden wij onze klanten aan om zelf een test uit te voeren. Wij hebben hiervoor A4 samples beschikbaar.

Ben je na het lezen van dit blog artikel nieuwsgierig geworden naar ons vloersticker materiaal?

Vraag dan via de onderstaande knop vrijblijvend samples aan!

Swatchbook floor graphics aanvragen

 

Onderwerpen: Vloerstickers