Vakkundig fotoprints bevestigen: welk materiaal kies je?

Blog Filmolux EN_Mounting photos EN-NLEen bijzondere fotoprint wil je ook op een mooie, speciale manier presenteren. Soms is dat niet simpelweg een kwestie van de fotoprint inlijsten, maar heb je een creatiever of ingewikkelder idee voor de presentatie. Een nette presentatie realiseren vergt dan net even wat meer voorbereiding. Want we weten dat er niets vervelender is dan een golfje of luchtbel onder je laminering of ondermateriaal die krom trekt.

Er zijn twee belangrijke vragen die je jezelf moet stellen wanneer je een print wil gaan bevestigen:
1. Op wat voor materiaal is de foto afgedrukt?
2. Op wat voor materiaal wil je de foto graag bevestigen?

In dit blog vertellen we je aan de hand van deze twee vragen over de beste keuze van bevestigingsmateriaal voor jouw fotoprint.

 

Glad papier in combinatie met harde achtergrond

Als het gaat om digitale of analoge prints die bevestigd moeten worden op een harde ondergrond, zoals bijvoorbeeld aluminium, stevig schuim of forex, is de Gudy 802 de beste keus als je koud gaat lamineren. Dit is 23 μm dikke dubbelzijdige folie van polyester die bij uitstek geschikt is voor glad PE of barietpapier, samen met de hierboven genoemde platen. Deze folie is maatvast en garandeert langdurig resultaat door de hoge kleefkracht. De variant Gudy 802 twin is een verwant product met als verschil een dubbelzijdige afdeklaag van gesiliconiseerd papier aan de kant van de lijmlaag. Hierdoor is het heel geschikt om op maat te snijden.

Ben je op zoek naar een meer milieubewuste variant? Kijk dan eens naar de Gudy PP clear. Dit is een alternatief zonder PVC en ook geschikt voor het hoogwaardig warm en koud lamineren van digitale of analoge prints op verschillende harde ondergronden. Het is een 25 μm dikke dubbelzijdige folie van polypropyleen die dankzij de uitstekende chemische eigenschappen temperaturen tot wel 100 graden Celsius aankan.

 

Textiel in combinatie met betonnen muren

Vooral in winkels en op beurzen komt het vaak voor dat materialen bevestigd moeten worden aan ruwe ondergronden, zoals spaanplaat of beton. In zo’n geval heb je vaak behoefte aan een grotere kleefkracht. Hier komt de Gudy 803 power tack om de hoek kijken. Dit is een 23 μm dikke dubbelzijdige folie van polyester met een permanent en zeer sterk kleefmiddel dat zelfs goed plakt op textiel, zeildoek en kunstleer.

 

Glad papier in combinatie met donker plaatmateriaal

Heb je een donkere achtergrond waarbij de lichte print die erop bevestigd moet worden niet mag vertekenen? Dan is de Gudy 808 een goede keus. Ook dit is een dubbelzijdige folie van 23 micron dik polyester. Het draagmateriaal is wit en ondoorzichtig. Daardoor blijven kleurrijke beelden er stralend uitzien, zelfs op donkere oppervlaktes. En dat is wel zo belangrijk!

 

Hoogwaardige fotoprints achter plexiglas

Lamineren achter plexiglas of polycarbonaat is zonder twijfel één van de beste manieren om foto's te bevestigen.  Hiervoor is een schone werkomgeving wel een vereiste, want elk stofdeeltje dat tussen de fotoprint en het glas terecht komt kan het resultaat volledig bederven. Gudy Ultra Clear is de beste optie voor het verwerken van fotoprints achter glazen platen. Het is een heldere, zeer doorzichtige polyester folie die de foto's een indrukwekkende diepte verleent en de kleuren een mooie glans. Het is verstandig om hierbij met een lamineermachine te werken om het mooiste resultaat te krijgen.

Blog Filmolux EN_Mounting photos 1

Fine Art papers op hard plaatmateriaal

Voor kunstgalerijen worden hoogwaardige foto's vaak geprint op fine art papers met een meer stevige structuur. De Gudy 831 Fine Art smooth is de ideale oplossing voor papier en platen met een lichte textuur zoals Kapa of Colourmont Fine Mountboards. Het zuurvrije, langvezelige papier in combinatie met acryllijm op waterbasis biedt de perfecte vochtbalans tussen de intrinsieke vochtigheid en de vochtigheidsgraad van het fine art papier. De Gudy 832 Fine Art textured beschikt over dezelfde eigenschappen. Deze heeft daarnaast ook een zeer sterke kleefkracht die van pas komt als het papier bevestigd moet worden aan bijvoorbeeld een Kapaboard, wat iets meer structuur heeft. Beide producten beschikken tevens over een PAT-certificaat die garandeert dat de producten geschikt zijn voor archivering. Ideale folie dus om je foto’s te presenteren op Fine Art papers!

 

Pure lijm - plakfolie zonder drager

Wil je een gladde en flexibele verbinding creëren tussen een fotoprint en een onderlaag? Dan is de Gudy 870 de perfecte keuze. Dit is een permanent, maatvast en slijtvast kleefmiddel dat door het gebruik van dubbelzijdig gesiliconiseerd Glassinepapier dragerloos is. In de praktijk zien we dat de ondergrond vaak eerst uitgerust met Gudy 870 zelfklevende folie, en vervolgens pas op maat gesneden.

Een bijzonder product op het gebied van dragerloze kleefmiddelen is de Gudy Dot. De Easy Dot technologie wordt gekenmerkt doordat de lijm in puntjes is aangebracht. Het effect is nog een tijdje omkeerbaar - mocht je niet goed geplakt hebben - en kan ook later nog gemakkelijk verwijderd worden door er met een vinger overheen te wrijven. Dit kleefmiddel wordt ook bijvoorbeeld gebruikt om foto's in fotoalbums te plakken of om ze aan de muur of koelkast te bevestigen.

Uiteraard zijn er nog meer manieren om je prints te presenteren en te beschermen. In onze brochure lichten we de methoden en materialen toe. Download ‘m hieronder gratis. Misschien heb jij nog handige tips om een print te bevestigen, laat het gerust weten in een reactie!

Download de Photography & Framing brochure