Tips voor het kiezen van de juiste belijming

Een sticker of laminaat is simpelweg materiaal dat in de meeste gevallen eenzijdig belijmd is en voorzien is van afdekpapier. Toch bestaat er een grote verscheidenheid aan sticker en lamineer materialen.

Een belangrijk onderdeel van een sticker of laminaat is de lijmsoort en de verschillende combinaties van ondergronden. Maar hoe weet je nu wat de beste belijming is? Om te kunnen bepalen welke lijm het meest geschikt is voor een bepaalde toepassing zijn een aantal factoren van belang. In dit blog vertel ik om welke factoren dit gaat.

Tack & eindhechting

De kleefkracht van een lijm houdt sterk verband met de toepassingseisen. De kleefkracht van een lijm kun je terug vinden in de datasheet van het materiaal. Er bestaan verschillende soorten hechtingen zoals:

  • Permanent klevend
    Zoals de naam al aangeeft hecht deze lijm permanent en kan de lijm niet verwijderd worden zonder de ondergrond te beschadigen.

  • Afneembare of reversibele lijm
    Deze lijm kan meerdere malen aangebracht en verwijderd worden zonder beschadigingen of lijmresten achter te laten en hecht zich niet permanent aan de ondergrond.

  • Semi-permanente lijmen
    Deze lijm is een bepaalde tijd herpositioneerbaar maar wordt na verloop van tijd permanent klevend.

Naast de hechting speelt ook de aanvangskleefkracht een rol. Zo heb je lijmen die direct bij het aanbrengen zeer sterk kleven (hoge aanvangskleefkracht) en  lijmen die een lagere aanvangskleefkracht kennen (vertraagde aanvangskleefkracht). Een lage aanvangskleefkracht kan het aanbrengen bijvoorbeeld eenvoudiger maken. De keuze voor een hoge of lage aanvangskleefkracht is geheel afhankelijk van de toepassing. De aanvangskleefkracht zegt overigens niets over de uiteindelijke hechting. Zo kan een sticker met lage aanvangskleefkracht wel degelijk permanent hechten.

Structuur van de lijm 

belijmingNaast het type lijm kan de structuur van de lijm de toepassing beïnvloeden. Door een lijm te voorzien van kleine luchtkanaaltjes heb je geen last meer van luchtbellen.

De lucht onder een sticker kan hiermee namelijk eenvoudig ontsnappen waardoor je de sticker luchtbelvrij kunt aanbrengen. Deze luchtkanaaltjes kun je in de lijm aanbrengen door een gestructureerde afdekking (zoals bij de Solvoprint performance airglide 80) of door een speciale 'dot' belijming (zoals bij de Solvoprint Easy Dot).

belijming_2

Kleur van de lijm

Bij sommige toepassingen speelt de kleur van de lijm ook nog een rol. Soms kan een donkergrijze lijmlaag gewenst zijn zoals bij vloerstickers. Afhankelijk van de ondergrond kun je kiezen voor een witte of een grijze belijming. Zo kan een donkere ondergrond namelijk doorschijnen door de print. In dat geval kun je het beste kiezen voor een grijze belijming die doorschijnen tegengaat.

Dikte van de lijm

Bij het aanbrengen van een sticker is de dikte van de lijm soms ook nog van belang. Als je bijvoorbeeld een sticker op een gestructureerde of ruwe ondergrond gaat aanbrengen, kan een dikkere lijm ervoor zorgen dat deze beter in de structuur van de ondergrond invloeit. Hierdoor zal je sticker beter hechten.

Viscositeit & vochtgehalte van de lijm

De combinatie van de ondergrond en de viscositeit van de lijm kan in sommige gevallen ook een belangrijke factor zijn. Zo kunnen zuigende ondergronden ervoor zorgen dat het vocht uit de lijm getrokken wordt. Denk hierbij aan katoenpapier of ragpaper; deze ondergronden hebben een sterk zuigende werking waardoor de elasticiteit van de lijm - voordat de eindkleefkracht bereikt is - voortijdig opgeheven wordt.  Hierdoor droogt de lijm uit en is de hechting aanzienlijk minder. Een lijm met een hoge viscositeit is bovendien elastischer en past zich daardoor makkelijker aan als een materiaal uitzet of krimpt.

Houd daarom rekening met de viscositeit van de lijm als je van plan bent om de lijm op een zuigende ondergrond aan te brengen.

Lijm samenstelling

Naast het type hechting en de mogelijke structuur in de lijm is ook de samenstelling van belang.
Wij leveren drie verschillende lijm samenstellingen: Dispersie lijmen, Solvent lijmen en Hot Melt lijmen.

Dispersie lijmen

Het gros van onze zelfklevende materialen zijn voorzien van een lijm op basis van waterdispersie. Het voordeel van deze lijm is dat deze:

  • Niet vergeelt
  • Niet breekt
  • Zuurvrij is
  • Ouderdomsbestendig is
  • Hoge transparantie heeft
  • Hoge kleefkracht en hechting heeft
  • Goede plot en snij eigenschappen heeft

Solvent lijmen

Solvent lijmen worden voornamelijk ingezet voor buitentoepassingen omdat de kleefkracht hiervan hoger is dan van een dispersie lijm. Dispersie lijmen kunnen bovendien wit uitslaan als ze in aanraking komen met vocht, iets wat bij solvent belijmingen niet het geval is. Een dispersie lijm kan wel voor buitentoepassingen ingezet worden mits de randen goed geseald zijn.

Hot Melt lijmen

De hot melt lijm is een droge lijm die na verhitting vloeibaar wordt en uitzet. Na afkoeling hecht de lijm permanent. Voorbeelden van materialen met een hot melt lijm zijn: Filmolux Hot nolite 220 en Filmolux Hot nolite 320. Deze materialen kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het verstevigen van popup panelen. Het voordeel van een hot melt lijm is dat er snel een sterk verbond kan worden gemaakt van meerdere materialen.

Ondergrond

Naast de bovengenoemde eigenschappen van de lijm zelf is ook de ondergrond van invloed op de keuze voor een bepaalde lijm. Niet iedere lijm is geschikt voor elke ondergrond. Ik adviseer je daarom om altijd de technische datasheet van een materiaal te raadplegen om er zeker van te zijn dat de lijm van het materiaal geschikt is voor de bedoelde ondergrond. Houd bij het aanbrengen van een sticker altijd de kleefregels aan. Zorg er onder andere voor dat de ondergrond schoon, droog, vetvrij en niet kleefstof afwijzend is.

Tot zover dit blog over lijmsoorten en toepassingen. In het volgende artikel zal ik dieper ingaan op het belang van afdekpapier bij printmedia, lamineer- en opplakfolies.

Welke factoren zijn naar jouw idee het meest van belang bij de keuze voor een bepaalde belijming?

Sample: Dubbelzijdig klevende folie

Onderwerpen: Print Media, Photo mounting