Tips voor de lijstenmaker om kunstwerken te bevestigen en beschermen

Tips van een lijstenmaker om kunstwerken te bevestigen en beschermenTijdens de Art & Paper Experience - waarover ik in een eerder blog al schreef - raakte ik in gesprek met de heer Van Oort. Van Oort is restaurator van kunst op papier en conserveert ook in dat verband kunstwerken op papier zoals het verzorgen van inlijstingen na restauratie. Hij bleek al meer dan 45 jaar gebruik te maken van Filmolux tapes voor randomlijstingen en het inlijsten van kunst die zowel bij hem thuis als in het Stedelijk Museum hangt. De heer Van Oort vertelde me hoe hij onze tapes al jaren naar tevredenheid inzet. Een aantal van zijn toepassingen hoorde ik voor het eerst. Ben je lijstenmaker of zoek je manieren om kunst mooi te presenteren of te beschermen? Lees dan snel verder voor de handige tips van dhr. Van Oort.

Kunst inlijsten zonder lijst

Kunst inlijsten zonder een lijst te gebruiken klinkt natuurlijk een beetje gek. Maar in sommige gevallen wil je een kunstwerk op een nette manier presenteren, zonder de aandacht van het kunstwerk af te leiden naar de lijst. De heer van Oort vertelde dat hij deze methode ontwikkeld heeft voor het Stedelijk museum Amsterdam om affiches te presenterenDeze inlijsting levert een presentatievorm op die past bij het kunststuk. Een affiche werd vroeger immers ook gewoon op de muur geplakt. Van Oort vertelde me op de beurs gedetailleerd hoe hij te werk gaat.

De aanpak

Afhankelijk van de grootte van het affiche snijdt Van Oort een stuk 840 grams zuurvrij karton op maat, 2 millimeter groter dan het affiche. Hij legt het affiche op het karton en legt daarop de ruit of plexiglas plaat waarmee het kunststuk gepresenteerd moet worden. Over een breedte van ongeveer 3 millimeter plakt hij een strip Filmolux tape van 3 centimeter breed en slaat deze naar achteren om ter bevestiging  aan het karton. Hiermee komt het affiche klem te zitten tussen de ruit en het karton. Hierdoor is het affiche niet alleen stevig bevestigd, het voorkomt ook dat er stof tussen kan komen. Zo kan het kunstwerk veilig van het atelier naar de zaal vervoerd worden om vervolgens op de juiste plek gehangen te worden.

Voor de bevestiging gebruikt Van Oort glasplaatklemmen, ook wel Skiffy’s genoemd. Die zijn vrijwel onzichtbaar en leiden dus ook geen aandacht af van het werk. Van Oort vertelde dat sommige kunstwerken al meer dan 20 jaar bij hem thuis op hun plek hangen, zonder dat hij verandering in de tape kan zien. De tape droogt niet uit en vergeelt niet, dat maakt het ideaal voor kunstwerken die een langere tijd blijven hangen.

Als ophangmogelijkheid maakt dhr. Van Oort gebruik van een achterkarton, bv. 3 mm grijsbord, met een ophangsysteem achter het zuurvrije karton waarop het kunstwerk gemonteerd is. Een aantal dagen na het aanbrengen van de tape is deze volledig helder geworden. Hij heeft dit ook toegepast met plexiglaskappen zodat er geen dikke houten achterwand achter hoeft met altijd zichtbare schroeven. De maat van het karton is gelijk aan de buitenmaat van de plexiglas kap. De Grootste kap die hij al twee decennia probleemloos heeft hangen is: 80 x 80 cm groot. (3 cm hoog). De tape wordt precies aan de bovenkant tegen de zijkanten aan gebracht en ook omgeslagen naar de achterzijde op het karton. Gelet op de hoogte van de kap is het aan te raden om een bredere tape te bestellen.

Kunst beschermen tegen zilvervisjes

Een andere reden dat de heer Van Oort Filmolux tape gebruikt, is om kunstwerken in passe-partouts te beschermen tegen stof en zilvervisjes. Hij plakt het pakketje van glas/ plexiglas (met of zonder afstandhouder), karton en of passe-partout rondom af met de tape voordat het in een lijst gaat. Zo blijft alles op zijn plaats zitten en sluiten de randen af wat stofinval tijdens het inspijkeren in de lijst voorkomt. Daarnaast is de prent direct beschermd tegen ongedierte zoals zilvervisjes. Zilvervisjes leven oa. van zetmeel dat in karton en papier voorkomt veelal voortkomend uit de fabriekslijming van het materiaal. Ze tasten het oppervlak aan en kunnen aldus onherstelbare schade aanrichten aan het kunstwerk, dit is een toenemend probleem voor veel musea. Om deze schade te voorkomen gebruikt de heer Van Oort Filmolux tape. Ook na vele jaren is de tape goed te verwijderen zonder dat deze veel lijmsporen nalaat is zijn ervaring.

Kunstwerken beschermen en mooi presenteren

Kunst is er om van te genieten en je over te verwonderen. Het moet daarom goed beschermd en mooi gepresenteerd worden. Hopelijk helpen de tips van de heer Van Oort je op weg om kunstwerken nog langer mooi te houden. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om kunst te beschermen en presenteren. In onze brochure lichten we methoden en materialen toe. Download ‘m hieronder gratis. Heb je zelf nog handige tips voor lijstenmakers? Deel ze gerust in een reactie!

Download de Photography & Framing brochure