Printen en lopen: 3 praktijkvoorbeelden van robuuste vloerstickers

Printen en lopen 3 praktijkvoorbeelden van robuuste vloerstickersWanneer je ergens loopt, kijk je vaak naar de grond. Dat doe je om misstappen te voorkomen, maar ook uit gewoonte. Tenminste, als je geen smartphone voor je neus hebt. Je kijkt dan meestal naar een saaie, eentonige vloer die niet bepaalt inspireert. Als interieurdesigner kun jij de vloer in gebouwen – maar ook buiten – veel aantrekkelijker maken. Sterker nog, je kunt deze laten integreren met aankleding van de rest van de ruimte of juist een opvallende boodschap laten overbrengen. Om je wat inspiratie te geven van design op de vloer, deel ik in dit artikel drie recente praktijkvoorbeelden en andere mogelijke toepassingen.

Sprinten op een atletiekbaan, midden in de stad

Om bewustzijn te creëren over online privacy, liet Nederlandse overheid in oktober 2016 een atletiekbaan aanleggen in Den Haag. Niet ergens in een buitenwijk met veel ruimte, maar midden in de Grote Marktstraat. In samenwerking met Google maakte sprinter Churandy Martina het winkelend publiek duidelijk hoe belangrijk online privacy en veiligheid is. Door van start tot finish over de atletiekbaan te lopen, testten bezoekers hun online conditie en kregen zij tips deze te verbeteren. De atletiekbaan is er in één nacht aangelegd en is gemaakt van speciale printmedia die bestand is tegen intensief gebruik: Easy Dot Print ’n Walk. De naam zegt het al: printen en lopen.

Loop over de catwalk

Een ander voorbeeld van leuk toegepaste vloerstickers was te zien tijdens de Dutch Design Week van 2016. Het thema dat bij de modetentoonstelling in de Bijenkorf centraal stond, was reizen. De nieuwsgierigheid bedwingen om de tentoonstelling te bekijken, was voor veel mensen lastig. Vanaf de stoep voor de ingang tot aan de tentoonstelling op verschillende verdiepingen van het gebouw, lonkten opvallende zwart-gele vloerstickers en ander printmateriaal je naar binnen. Zo liep je over een catwalk en onder rijen slagbomen door. Het materiaal is erg geschikt voor grote oppervlakte en kan makkelijk aangebracht en verwijderd worden. Ideaal voor tijdelijke evenementen als de Dutch Design Week dus.

Wand, meubels en vloer smelten samen

Als interieurdesigner heb je een bepaald doel voor ogen. Dat doel kan erg verschillen per opdracht en het materiaal wat je daarbij uitkiest daardoor ook. Het bekleden van wanden en meubels zit vaak al in je hoofd, maar wat moet je in vredesnaam doen met de vloer en het plafond? De vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van een ruimte, maar kan deze daardoor ook net niet de juiste sfeer geven. In het volgende voorbeeld zijn wanden, meubels en vloer één geheel met de tentoongestelde textielen. Alle oppervlakken zijn bekleed of aangekleed met printmateriaal en sluiten hierdoor naadloos op elkaar aan. Ik heb het over de Vlisco modetentoonstelling die nog tot 12 maart te zien is in het gemeentemuseum in Helmond.  

Veelzijdige vloerstickers

De drie praktijkvoorbeelden hiervoor laten verschillende functies van vloerstickers zien:

  • Over de atletiekbaan moest je toch wel een sprintje kunnen trekken en deze moest in een korte tijd aangebracht kunnen worden.
  • De vloerstickers bij de bijenkorf moesten vooral opvallen en bezoekers van buiten naar binnen trekken en bestand zijn tegen heel wat wandelaars.
  • De vloerstickers die de Vlisco tentoonstelling gebruikt hebben juist als doel om de vloer te laten samensmelten met wanden, meubels en de tentoongestelde mode.

Naast deze drie functies kom ik in het dagelijks leven nog veel meer variaties tegen. Denk aan bewegwijzering in bouwmarkten, reclame vloerstickers in supermarkten en geinige 3D prints in allerlei gebouwen.

Met welk doel plak jij vloerstickers?

Printen en lopen, dat is het idee bij vloerstickers. Het materiaal is makkelijk aan te brengen en te verwijderen en daarmee erg geschikt voor tijdelijke toepassing. Met welk doel zou jij vloerstickers gebruiken? Ben je zelf wel eens bijzondere vloerstickers tegengekomen? Deel je ervaringen in een reactie! Ik ben erg benieuwd en vertel je graag meer over alle mogelijkheden van dit bijzondere printmateriaal.

Download de Brochure Vloerstickers