Passe-partouts bevestigen met zelfklevende tapes, tips & trucs.

photo_framing_2Het gebruik van een passe-partout kan verschillende redenen hebben. Door een foto met een passe-partout in te lijsten leg je een duidelijke focus op het beeld. In combinatie met de juiste lijst creëer je van je foto of kunstwerk een echte eyecatcher. In sommige gevallen is het geen kwestie van esthetiek maar is het pure noodzaak omdat er niet direct achter glas kan worden ingelijst. Bijvoorbeeld bij pastel- of houtskooltekeningen. Als je dergelijke kunstwerken zonder passe-partout zou inlijsten komt het kunstwerk direct in contact met het glas waardoor deze kan beschadigen of vies worden. Door een passe-partout van dik karton te gebruiken ontstaat er een kleine afstand tussen het kunstwerk en het glas. Een bijkomend voordeel is dat de passe-partout het vochtgehalte in de lijst reguleert, omdat het vocht voornamelijk wordt geabsorbeerd en zo de invloed op het beeldmateriaal tot een minimum kan worden beperkt.

Welke tape gebruiken?

Het is duidelijk waarom we een passe-partout gebruiken, maar hoe nu verder? Om het beeld correct achter de passe-partout te fixeren wordt er gebruik gemaakt van zelfklevende tapes. Deze tapes zorgen ervoor dat het beeld netjes achter de passe-partout blijft zitten. De keuze van de juiste tape hangt af van het in te lijsten kunstwerk of de foto. Het gewicht en materiaal bepalen welke tape je het beste kunt gebruiken.Filmoplast P p90 P90plus_web

Welke tape je ook kiest, het is goed om te weten dat deze tapes de Photograpic Activity Test (PAT) doorstaan ​​hebben volgens ISO 18916. Ze zijn dus veilig te gebruiken in combinatie met je kunstwerken en foto’s, en zullen deze ook na verloop van tijd niet negatief beïnvloeden.

Filmoplast P

Filmoplast P wordt gebruikt om art prints en reproducties van zeer dun papier in het passe-partout te monteren. Door de praktische dispenserverpakking inclusief het snijmes is deze zeer eenvoudig te verwerken. De lijm hoeft niet te worden bevochtigd. Met zijn met calciumcarbonaat gebufferde lijm biedt Filmoplast P een zwak alkalische omgeving, die de vrijkomende zuren uit het verouderde papier uitstekend absorbeert en zo schade voorkomt. Dankzij het zeer dunne dragermateriaal is Filmoplast P bijna onzichtbaar na verlijming.

Filmoplast P90

Filmoplast P90 is gemaakt van scheurbestendig speciaal papier en wordt daarom gebruikt om zwaardere werken op papier (kunstafdrukken, reproducties of originelen) in de passe-partout te bevestigen. Filmoplast P 90 wordt eveneens geleverd in de handige dispenserverpakking. En ook hier is het is niet nodig om de lijm te bevochtigen. Net als Filmoplast P is Filmoplast P 90 is niet alleen zuurvrij, maar ook licht alkalisch om zich aan te passen aan het verouderingsproces van papier.

Filmoplast P90 plus

Dankzij de extra hoge kleefkracht en sterke scheurweerstand is Filmoplast® P 90 plus uitstekend geschikt voor het bevestigen van zwaardere afbeeldingen, foto's en prints op de passe-partout of achterwanden en voor het stofvrij afdichten van achterwanden. Net als de voorgangers is ook Filmoplast P90 zuurvrij.

Passe-partout bevestigen in 5 stappen

Nu de keuze voor de tape is gemaakt kan het monteren van het beeld achter de passe-partout beginnen.

  1. Plak de Filmoplast tape ca. 2,5 cm vanaf de rand en 0,5 cm overlappend op de bovenrand van het te monteren kunstwerk of foto. Dit gebeurt zowel aan de linker- als rechterbovenrand.
  2. Draai het medium om zodat de plakzijde van de tape naar boven wijst.
  3. Plaats het medium in het midden op de achterplaat respectievelijk achter het raam van de passe-partout en druk het stevig aan.
  4. Open het passe-partout opnieuw en bevestig het met een andere strook Filmoplast P, P90 of P 90 plus over de bestaande strook op de draagplaat. Hiermee maak je een zogenaamd T-scharnier.
  5. Druk de twee T-scharnieren stevig aan met een vouwbeen. Het beeld zit nu stevig vast achter de passe-partout.

 t-hinge-filmoplastt-hinge-filmoplast_close_up

Passe-partout bevestigen op de achterplaat

Filmoplast SH wordt gebruikt om het zogenaamde "scharnier" te creëren. Met het scharnier wordt de verbinding van de achterplaat en passe-partout bedoeld, die ontstaat door een bijzonder flexibele en elastische tape. Filmoplast SH is gemaakt van een textielweefsel en hierdoor zeer scheurvast, zuurvrij en milieuvriendelijk omdat het biologisch afbreekbaar is. De gecoate lijm is vrij van oplosmiddelen, zuren en ftalaten en is bestand tegen veroudering, vergeelt niet en is permanent elastisch. 

Het bevestigen gaat als volgt:

  1. Leg de passe-partout met de bovenrand aan de achterkant tegen de bovenrand van de achterplaat. Laat een ruimte van ca. 1 mm tussen de passe-partout en de achterplaat.
  2. Lijm de twee materialen aan de opening met een strook Filmoplast SH of Filmoplast P 90 plus en creëer zo het scharnier. Let op: de plakstrip moet ca. 4cm korter zijn dan de passe-partout.

VShoor lichte tot middelzware materialen raden wij het gebruik van Filmoplast P 90 plus aan. Voor bijzonder zware en dikke materialen (bijv. Een dubbele passe-partout) verdient Filmoplast SH de voorkeur.

 

 

Afdichten van de lijst met Filmoplast T

Als finishing touch wordt Filmoplast T gebruikt voor stofdichte afdichting aan de achterkant van de lijst. In acht beschikbare kleuren is de textiel tape ideaal voor het afdichten van fotolijsten, hierdoor is het kunstwerk beschermt tegen vuil en stof.

Filmoplast T

Bestel direct in onze webshop

Wilt u deze tapes ook gebruiken voor het bevestigen van een passe-partout? Bestel direct in onze webshop!

New call-to-action