Lamineermachines: professioneel foto's beschermen (4 handige tips!)

Iedere professionele fotograaf heeft dit waarschijnlijk op zijn verlanglijstje staan; een lamineermachine van goede kwaliteit om je bijzondere foto’s te voorzien van een mooie beschermlaag. Huis-tuin-en keuken laminatoren zijn vaak prima voor kleine materialen, maar voor een print met bijzondere afmetingen is een professionele lamineermachine geschikter. De aanschaf van zo’n machine is echter niet een kleine aankoop. Daarom zetten we in dit blog uiteen wat je precies kunt verwachten van een lamineermachine, zodat jij weloverwogen een beslissing kan maken. En mocht je op het eind van dit blog overtuigd zijn, dan geven we je gelijk vier handige gebruikstips mee!

Lamineren is beschermen en bevestigen in één

Lamineren is een proces waarbij ter bescherming of bevestiging van foto's, digitale prints, kunstreproducties of Fine Art papers een laag folie wordt aangebracht door middel van hitte of een lijmlaagje. Met een lamineermachine wordt eenvoudig een regelmatig en glad resultaat verkregen.

Hoogwaardige lamineermachines maken het mogelijk om in één stap foto's en prints zowel te voorzien van een beschermende laag folie als van dubbelzijdig zelfklevend folie, waarmee de print of foto vervolgens op een ondergrond wordt bevestigd. En dat is wel zo makkelijk! Wil je het liefst tweezijdig lamineren, dan heb je een lamineermachine met een lamineerrol aan de onderkant nodig. Om ongewenste neveneffecten te voorkomen (zoals vlekken onder de folie), beschikken sommige lamineermachines over een bovenroller die verschillende temperaturen kan bereiken waarmee je dit voorkomt.

Lamineren foto 2


Lamineermachines; wat kan ik er mee?

Afhankelijk van de lamineermachine waarvoor je kiest, is deze geschikt voor allerlei toepassingen.

  • Het (warm) lamineren: Lamineren is het beschermen en afwerken van foto's en prints met eenzijdig zelfklevend folie. Het warm lamineren is de techniek die wordt gebruikt voor het aanbrengen van tweezijdig folie door middel van hitte (bijvoorbeeld polyesterfolie waarbij de lijm door hitte geactiveerd wordt). De voordelen van het (warm) lamineren van foto's en prints is dat je ze beschermt tegen omgevingsinvloeden zoals uv-straling en vocht. Over het algemeen verlengt folie met UV-bescherming de levensduur van een afbeelding vele malen vergeleken met onbeschermde afbeeldingen.

  • Montage en bevestigen: Voor het bevestigen van foto's en prints op een ondergrond wordt de afbeelding voorzien van tweezijdig plakfolie. Hierdoor kan de afbeelding op veel verschillende ondergronden worden aangebracht. Denk hierbij aan aluminium platen, fotokaarten, foamplaten, hout, achter plexiglas, gladde oppervlakken van PVC, polystyreen (piepschuim), polycarbonaat of gecoat spaanplaat

Een lamineermachine biedt dus de mogelijkheid om je werken op een meer professionele manier te presenteren. Tegelijkertijd biedt de beschermlaag het voordeel dat foto's en prints langer mooi blijven omdat lamineren beschermt tegen omgevingsfactoren.

Lamineren foto acrylglas 3

Dit heb je er voor nodig

Als je eenmaal een goede lamineermachine in huis hebt, heb je niet veel nodig om aan de slag te gaan. Wat je klaar moet leggen als je met de lamineermachine wil gaan werken:

  • Mesje en liniaal voor het op maat snijden van prints, foto's, folie en ondergrond.
  • Schone en zachte doeken voor het reinigen van het werkblad, lamineermachines en andere materialen.

Grote kans dat je deze benodigdheden al in huis hebt!

 

Gebruikstips voor het lamineren

Om ervoor te zorgen dat jij het gewenste resultaat bereikt met de lamineermachine, geven je we hier de belangrijkste gebruikstips:

1.      Ondergrond schoonmaken

Voor het schoonmaken van synthetische of plastic ondergronden (denk aan Forex, Simona, Kömacel, Polystryol, enzovoort) kan je het beste methylalcohol, wasbenzine of andere speciale schoonmaakmiddelen voor kunststof gebruiken. Ook ondergronden van aluminium, Alucobond en Dibond moeten voor het lamineren grondig gereinigd worden.
Belangrijk puntje: nadat een plaat of ondergrond gereinigd is, moet je even wachten voordat je met lamineren start. De achtergebleven restjes van het gebruikte schoonmaakmiddel moeten namelijk eerst verdampen.

2.      Stofvrij werken

Kleine stofdeeltjes of ander vuil op de ondergrond, foto, poster, print of kaart kan het beste worden verwijderd met een DRS (Dust Removal System) roller. Met een DRS-roller kan je namelijk foto’s goed antistatisch afstoffen vóór het lamineren. Gebruik hierbij ook een DRS-schoonmaakdoekje voor het reinigen van de DRS-rollers.

3.      Werkplek op orde maken

Gebruik een goede snijmat om je werkblad te beschermen. Gebruik zelfklevend tape om de foto's of prints op hun plek te houden en je overgebleven rollen weer goed af te sluiten. Bij het werken met afbeeldingen moet je altijd handschoenen gebruiken. Zo bescherm je de afbeelding tegen vetvlekken en vingerafdrukken.

4.      Plaat gebruiken

Wanneer je éénzijdig gaat lamineren kan je het beste een plaat met een goed glad oppervlak gebruiken (bijvoorbeeld pvc, polystyreen, plexiglas of aluminium). Het beste is polystyreen met een dikte van 3 mm. Snijd deze plaat op maat zodat de breedte past bij de laminator (de lengte is niet van belang). Breng vervolgens het tweezijdig plakmateriaal aan. Snijd de overlappende hoeken van de folie netjes af en laat het afdekpapier op de plaat liggen. Het afdekpapier is ‘gesiliconiseerd’, wat wil zeggen dat het plakmiddel er niet aan vastplakt. Zo kunnen afbeeldingen met een folie gelamineerd worden en vervolgens verwijderd worden zonder dat er resten plakmiddel achterblijven. De afbeelding op de gesiliconiseerde achtergrond wordt eenvoudig door de lamineerrollen heen gevoerd.

Nog beter beschermen en presenteren?

Hopelijk heeft dit blog je op weg geholpen om een keuze te maken of een lamineermachine iets voor jouw fotoprints is. Wil je nog meer lezen over de materialen die je kan gebruiken om je prints goed te beschermen en te presenteren? Download dan de folder hieronder. Of misschien heb jij al ervaringen met een lamineermachine en nog goede gebruikstips, laat ze gerust in een reactie achter!

Download de Photography & Framing brochure