Handig! Fotobehang aanbrengen met de double cut methode.

Fotobehang-4Het voorkomen van naden bij het aanbrengen van fotobehang is een nauwkeurige klus. Als het een grote muur betreft, bijvoorbeeld in een kantoorpand of winkel, eist het wat geduld van de behanger. Hoe breng je fotobehang zo strak aan dat je eigenlijk geen overlap ziet? Dat de delen precies op elkaar aansluiten waardoor de foto of het patroon intact blijft? De double cut methode kan je hierbij helpen. Deze speciale snijmethode zorgt ervoor dat je fotobehang strak en naadloos kunt aanbrengen.

In deze blog vertel ik je hoe dat werkt.

Fotobehang aanbrengen: de double cut methode

Om verschillende banen behang die samen een foto of patroon vormen, perfect te laten overlopen is de double cut methode de oplossing. Deze wordt momenteel veel gebruikt, maar nog niet iedereen heeft hem onder de knie. Kort gezegd plak je twee lagen fotobehang met overlap op de muur en vervolgens snijd je door de twee lagen. Een naadloze aansluiting is het resultaat. Hoe werkt dit precies?

Stap 1: De voorbereiding

Als je gaat behangen is het altijd belangrijk dat de muur glad, schoon en droog is. Daarnaast is het handig om een waterpas en potlood te gebruiken, maar ook een scherp mesje. Daarmee verzeker je jezelf ervan dat je de banen op de juiste plek plaatst en recht snijdt.

Stap 2: Volgorde en aanbrengen

Omdat je met fotobehang of patronen werkt is het belangrijk om de volgorde van de banen te bepalen. Redcliffe geeft je de tip om niet met de eerste, maar met de tweede baan te beginnen. Breng de lijm aan op de muur (dus niet op het behang zelf). Zorg dat je de volgende baan aanbrengt met een perfecte overlap.

Stap 3: Verwijder de overlap

Normaal gesproken zou je de overlap laten voor wat hij is en bereik je na het aanbrengen van alle panelen het eindresultaat. Met de double cut methode ga je deze overlap juist weghalen voor een nog strakker resultaat. Snijd op het midden van de overlap tussen de twee aangebrachte panelen langzaam recht naar beneden door beide lagen. Gebruik eventueel de waterpas om recht te snijden, dit is geen noodzaak. Haal nu het losgesneden deel van de bovenste laag weg. Trek de overlap een beetje omhoog en haal ook het losgesneden deel van de onderste laag weg.

Stap 4: Strak terugplaatsen

Zodra je de weggesneden delen hebt weggehaald, plaats je de laag die je hebt opgetild weer terug. Haal overtollige lijm weg. De naad tussen de panelen van het behang is nu bijna niet zichtbaar en de afbeelding ziet er strak uit. Breng zo steeds een volgend paneel aan en houd in de gaten dat alle randen strak worden aangebracht.

Het resultaat

Dankzij de double cut methode zijn de naden in je fotobehang nauwelijks zichtbaar. Een ander voordeel is dat je in plaats van het behang, de muur van lijm voorziet waarmee je de kans op scheuren verkleint. Bovendien hoef je niet perfect recht te snijden, want de overlap zorgt ervoor dat de afbeelding geen ‘fouten’ vertoont. In deze Youtube video kun je de methode goed bekijken.

In de case study van DeKeyzervanAken lees je meer over fotobehang dat aangebracht is met deze methode:

Case study DeKeyzervanAken

Onderwerpen: Wallpaper