Geprint textiel, een wereld aan mogelijkheden.

Volgens onderzoeksbureau Smithers blijft de markt voor digitaal printen van textiel één van de snelst groeiende segmenten binnen de digitale printindustrie. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt wat er mogelijk is met geprint textiel. In dit blog vertellen we je meer over de verschillende toepassingen.

#1 Geprint textiel voor het bekleden van wanden, plafonds of panelen

Digitaal printen opent nieuwe deuren als het gaat om interieurontwerp. De digitale printtechnologie heeft het drukproces een stuk efficiënter en sneller gemaakt en de creatieve mogelijkheden zijn toegenomen. Hierdoor is het mogelijk om sneller en beter in te spelen op de laatste interieurtrends. Wand- en plafondbekleding van textiel zijn één van de belangrijkste toepassingen als het gaat om geprinte interieurdecoratie. Textiel heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen. Eén van deze voordelen is dat het verkrijgbaar is in grote rol breedtes, waardoor een kamerhoge naadloze afwerking mogelijk is. Daarnaast heeft textiel van nature geluidsabsorberende eigenschappen die de akoestiek aanzienlijk verbeteren. Voor meer uitdagende toepassingen zoals zeer grote ruimtes is er textiel dat dankzij een speciale 3-d wafelstructuur nog beter geluid absorbeert en zorgt voor een aangename akoestiek. Geprint textiel levert daardoor niet alleen een esthetische bijdrage aan het interieur, maar is ook zeer functioneel.
Textiel kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld door het te nieten op een houten frame of het te monteren in een frame met een siliconen pees. Een andere mogelijkheid is het Descor-systeem, dat bestaat uit zeer flexibele lichtgewicht profielen die aan de wand of het plafond worden bevestigd. Het textiel kan vervolgens in de profielen geduwd worden voor een naadloos resultaat, het voordeel hiervan is dat er geen pees geconfectioneerd hoeft te worden. 


Backlit textiel wand

Backlit textiel wand interieur

Akoestische wandbekleding van textielIdeaal voor grote ruimtes: geluidsabsorberende stoffen zoals FILMOtex Silencio 5 verbeteren de akoestiek.

Descor in uitdagende vormen

Descor wandbekleding kan in uitdagende vormen en hoeken gemonteerd worden.

#2 Geprint textiel voor beursstand, theater en podiumbouw.

Beursstands of podiumconstructies moeten opvallen en gezien worden. De oppervlakken zijn vaak groot. Stands van 5 meter hoog zijn geen uitzondering. Vanwege de grootte is het een ideale toepassing voor groot formaat geprint textiel. De toepassing is zeer snel en eenvoudig bij gebruik van een truss-constructie of een textielframe. Ook is het mogelijk om met verlichting te werken. Zogenaamd backlit-textiel is diffuus en heeft een mooie lichtspreiding. Deze stoffen zijn perfect voor achtergrondverlichting, zodat je jouw stand letterlijk in de spotlight kunt zetten. Als je, vaak in het geval van banners, gebruik wilt maken van lichtspots aan de voorzijde van je stand, is het beter om te kiezen voor een blockout-textiel met een zwarte of grijze achterkant, om te voorkomen dat het licht doorschijnt.

bedruckbare_textilien_7-min

bedruckbare_textilien_8-min

#3 Geprint textiel voor displaysystemen

Tot slot is textiel zeer geschikt voor gebruik in mobiele displaysystemen zoals L-banners of vouwbare wandsystemen. Deze systemen zijn draagbaar en worden daarom vaak van de ene naar de andere plaats getransporteerd. Het voordeel van textiel is dat ze licht in gewicht zijn en opvouwbaar. In veel gevallen kun je ze op het systeem bevestigd laten zitten. Zorg er in dit geval wel voor dat je kiest voor een kreukvrij textiel (meestal polyester).
Daarnaast zijn er verschillende presentatiemogelijkheden met textiel. Zo is er een nieuw type displaysysteem waarbij je textiel op drie verschillende manieren kunt gebruiken; één textiel doek dat zich over meerdere frames uitstrekt of één textieldoek per frame. Waarbij het textieldoek d.m.v. een peesafwerking gemakkelijk in de groeven van het frame kan worden geplaatst. Ook is het mogelijk om het systeem van een textiel hoes te voorzien, hierdoor wordt het gehele aluminium frame verborgen. Op deze manier creëer je een flexibele beursstand in slechts enkele minuten. 

bedruckbare_textilien_6-min

Ben je geïnspireerd door deze textiel toepassingen? Bekijk hier ons assortiment of vraag gratis samples aan. 

Sample aanvragen

Onderwerpen: Textiel