Foto's opplakken op plaatmateriaal; welke dubbelzijdig klevende folie is geschikt?

BredaPhotoOf je nu een professioneel fotograaf, hobby fotograaf of gewoon gek van foto's bent: in Nederland kun je veel inspiratie opdoen. Zo worden er elk jaar verschillende evenementen op het gebied van fotografie georganiseerd. Waar je bij het ene evenement inspiratie kunt opdoen bij fototentoonstellingen, kom je bij het andere meer te weten over bijvoorbeeld fototechnieken. Je weet als geen ander dat de afwerking van foto's cruciaal is. Een foto komt pas echt goed uit de verf als deze netjes afgewerkt is.

In dit blog ga ik dieper in op de afwerking van de kunstwerken van Yoichi Nagata die zijn te bewonderen tijdens het internationale fotofestival BredaPhoto. Hoe zijn deze kunstwerken afgewerkt en wat is zijn aanpak voor foto's opplakken?

Fotograaf Yoichi Nagata

BredaPhoto wordt sinds 2003 iedere twee jaar georganiseerd in het stadscentrum van Breda. Zeven weken lang kun je het werk van verschillende fotografen bekijken en interessante workshops en lezingen bijwonen. Een bekend fotograaf is Yoichi Nagata. Hij maakte voor zijn project 'Star of stars' een fotorapportage van het uitgaansleven van Tokyo. Het resultaat is een unieke fotoserie van mensen met tatoeages, hair extensions en combinaties van korsetten en kimono's.

Hoe zijn de foto's afgewerkt?

De kunstwerken van Yoichi Nagata zijn geprint door Pixelink en voorzien vangudy802 een Gudy 802 lijmlaag. Vervolgens zijn de kunstwerken verlijmd op dibond panelen. Hieronder leg ik uit wat voor een materialen dit precies zijn.

Gudy 802 is een 23 μm polyester dubbelzijdig klevende folie met een permanente lijmlaag. Doordat de folie gemaakt is van polyester is deze zeer dimensioneel stabiel en heeft de folie een glad oppervlak. Deze eigenschappen zijn ideaal voor het verlijmen van kunstwerken op dibond. De folie zorgt voor een gladde hechting en krimpt niet.

Dibond is een sandwich materiaal. Het bestaat uit een zwarte poly plaat afgedekt met aluminium. Het plaatmateriaal is geschikt voor buiten en als paneel voor foto’s omdat het vlak, sterk en relatief licht in gewicht is.

Andere mogelijkheid: Gudy 831

gudy831In sommige gevallen is het niet mogelijk om foto’s te verlijmen met Gudy 802, zoals bij fine art papers of een ander soort vezelig papier. Deze papiersoorten hebben een grovere structuur waar de gladde Gudy 802 folie minder goed op hecht. Voor deze toepassing kun je het beste kiezen voor een dubbelzijdig klevende folie met een drager van vezelrijk papier zoals de Gudy 831. Hierdoor vloeit de lijm beter in de structuur van fine art papers.

Een ander voordeel van de Gudy 831 is dat deze in tegenstelling tot veel andere dubbelzijdige klevers manueel aangebracht kan worden. De langvezelige papieren drager zorgt ervoor dat de folie als het ware kan 'ademen' waardoor kleine luchtinsluitingen makkelijk kunnen ontsnappen. Dit maakt de folie zeer geschikt voor fotografen die niet over een laminator beschikken.

Op BredaPhoto zijn om die redenen de foto’s op fine art papers verlijmd met Gudy 831.

Naast de Gudy 802 en Gudy 831 bieden wij een grote verscheidenheid aan dubbelzijdig klevende folies. Benieuwd welke folie geschikt is voor jouw toepassing? Raadpleeg dan de onderstaande tabel!

foto_plakken.


Video Yoichi Nagata  

Bekijk hieronder nog een video van de kunstwerken van Yoichi Nagata:

Vraag onze gratis sample aan en maak kennis met onze folie:

Fotocredit: BredaPhoto 

Sample: Dubbelzijdig klevende folie