Foto’s mooi presenteren? Plak deze op Acrylglas!

foto_op-Acrylglas_1Je hebt het vast al wel eens in een museum of bij een fototentoonstelling gezien: foto’s achter Acrylglas (ook wel bekend als plexiglas). Deze manier van presenteren heet ‘face mounting’ en zorgt er onder andere voor dat er geen lichtreflecties van het oppervlak zichtbaar zijn. In dit blog vertel ik je hoe face mounting op Acrylglas in zijn werk gaat en welke voordelen het je oplevert bij het presenteren van foto’s.

Wat is face mounting?

Face mounting is het verlijmen van foto’s met de beeldzijde achter Acrylglas. Het verlijmen gebeurt met een optisch glasheldere dubbelzijdig klevende lijm. Deze lijm breng je aan op de beeldzijde van de foto. Vervolgens plak je de foto op Acrylglas. De combinatie van Acrylglas, lijm en foto wordt in de meeste gevallen weer verlijmd op een Dibond paneel. Zo kun je de foto makkelijk ophangen.

Geen lichtreflectie, levendige kleuren en bescherming

Face mounting zie je veel terug in musea en galeries, maar je komt het ook steeds vaker tegen in winkelinterieur, in kantoren, restaurant en woningen. Dat is niet gek, want de presentatievorm kent veel voordelen:

 • Door foto’s aan te brengen achter Acrylglas zijn er geen lichtreflecties van het oppervlak zichtbaar, iets wat bij het traditioneel inlijsten van foto’s wel het geval is.
 • Kleuren zijn intensiever en levendiger door de helderheid van het Acrylglas. Dat maakt foto’s niet alleen sprekender, maar hierdoor ogen ze ook scherper.
 • Achter Acrylglas is de foto is altijd beschermd tegen stof, vuil en vandalisme.
 • Face mounting zorgt ervoor dat de kleuren veel krachtiger en levendiger over komen dan bij een foto die met UV-inkt direct op het Acrylglas geprint is.
 • Acrylglas beschermt de foto tegen UV-straling, over het algemeen filtert het Acrylglas 65% van het UV-licht.


Foto’s op Acrylglas aanbrengen

foto_op_acrylglas_2.pngHet verlijmen van een foto op Acrylglas doe je met behulp van een face mounting folie en kan uitsluitend met een lamineermachine gebeuren. Hierbij is het goed om te weten dat Acrylglas een bepaald percentage vocht in zich heeft. Dit vocht kan na het face mounting proces onverhoopt ingesloten worden tussen de lijm en het glas. Hierdoor ontstaan na verloop van tijd kreukels, tunnels en luchtbellen. Het vooraf verhitten van het glas (50 tot 60 graden) gedurende enkele uren kan dit proces voorkomen, het meeste restvocht wordt dan uit de plaat getrokken. Het plakken dient na het voorverwarmen te gebeuren zodat de plaat het vocht niet opnieuw uit de lucht opneemt. Vervolgens moet je de geplakte acrylplaat op kamertemperatuur bij een luchtvochtigheid van maximaal 55% opslaan.

Voorkom luchtbellen en werk stofvrij

In het ideale geval wordt de dubbelzijdig klevende folie na het aanbrengen onzichtbaar en ontstaan er geen luchtbellen bij het aanbrengen. Je wilt tenslotte dat de foto volledig tot zijn recht komt achter het glas. Kies dan voor een folie die van de juiste lijm voorzien is. Één die glad en flexibel is. Voorkom ontgassen en luchtbellen door een lijm te kiezen met een relatief laag vochtgehalte. Om de foto stofvrij te kunnen aanbrengen moet je zorgen voor een folie waarvan de afdekkingen zo min mogelijk statische lading bezitten. Waarschijnlijk wil je de foto voor langere tijd mooi houden. Ga dan voor een lijm met UV-stabilisatoren en eentje die PH-neutraal is. Zo zal je foto niet vergelen en blijven de kleuren jarenlang helder en levendig.

Lamineertips voor het aanbrengen

Tot slot geef ik je nog wat tips voor bij het aanbrengen van foto’s op Acrylglas:

 • Een goed resultaat valt of staat bij schoon werken, zorg dus dat de ruimte waarin je werkt volledig stofvrij is.
 • Gebruik een professionele lamineermachine met warmte ondersteuning.
 • Stel de warmte in tussen de 30 en 50 graden, hierdoor vloeit de lijm beter uit.
 • In het geval van verticale kreukels is er sprake van te veel spanning, pas de spanning dan aan.
 • De spanning op de boven- en onderwals dient in balans te zijn om de folie strak te houden.
 • Kreukels zijn een typisch gevolg van teveel warmte of spanning. Pas de temperatuur en/of spanning in dat geval aan.
 • Stel de machinesnelheid in tot maximaal 2,5 meter per minuut en werk met een lagedruk.
 • Voor een optimaal resultaat adviseren wij de NESCHEN lamineer machines

 

Wil je een voorbeeld van de beschreven face mounting folie? Klik dan op onderstaande button en we sturen je gratis een sample toe.

Sample Gudy Ultra Clear aanvragen