Foto montage op zee, praktijkvoorbeeld Neschen fotoproducten

Ottar A. B. Anderson uit Ulsteinvik is een professionele Noorse fotograaf die al enige tijd met Neschen-producten werkt. In een van zijn meest recente projecten heeft hij met zijn uitzonderlijke werk de binnenwanden van de vijf nieuwste schepen van de HAVFISK AS-vloot getransformeerd. HAVFISK AS is het grootste trawlerbedrijf van Noorwegen en vangt voornamelijk kabeljauw, schelvis en koolvis. Alle vis wordt vers aan boord verwerkt en het hele jaar door vers of bevroren verkocht.

photo-mountingHAVFISK is met 9 vaartuigen en 29,6 vergunningen voor de kabeljauwvisserij de grootste trawlermaatschappij van Noorwegen.

Het project van Anderson ging in 2012 van start en zijn werken hangen nu al in vijf schepen van de HAVFISK-vloot. Voor de montage van zijn foto's gebruikte Anderson Neschens gudy 802 en gudy 808. gudy 802 is een hoogwaardige, dubbelzijdige montagefolie voor digitale afdrukken en foto's. De transparante, dubbelzijdig klevende folie behoudt het originele karakter van fotopapier, een goede keuze voor dit project. Neschen's gudy 808, is met een witte drager de ondoorzichtige tegenhanger van Gudy 802. Deze montagefolie is daardoor ideaal voor het koud lamineren van donkere plaatmaterialen.

photo-mounting-5De werken zorgen voor een bijzondere uitstraling in de cabines.

photo-mounting-4

Dankzij het witte dragermateriaal komen vooral kleurintensieve beelden op donkere ondergronden nog beter tot hun recht met een briljante uitstraling. De gladde polyesterfolie behoudt ook het karakter van het fotopapier. Gudy 808 heeft een pH-neutrale lijm die katalytische processen voorkomt en zo de kwaliteit en waarde van de print op lange termijn beschermt. De hoge kleefkracht garandeert een betrouwbare hechting.

photo-mounting-2

photo-mounting-3

Anderson gebruikte Filmolux Photo Satin om zijn werken te lamineren. Deze laminaatfolie is geschikt voor zowel klassieke foto's als voor inkjet- en digitale printmedia. Het beschermt het werk tegen UV-stralen en absorbeert de stralen van het UV-B-spectrum bijna volledig. De werken van Anderson, die in 2012 werden geïnstalleerd, vertonen nog steeds dezelfde kleurintensiteit.

photo-mounting-6

Prachtige zeegezichten transformeren de muren van de vergaderzaal. Het plaatsen van de beelden op panelen en ze niet inlijsten was een ideale keuze voor dit project, omdat een lijst het oog zou afleiden van de onderwaterwereld in Anderson's werk.

Beelden met dank aan: Ottar A. B. Anderson. E-mail: mail@variations.no