Fine Art papers professioneel opplakken

Fine_ArtProfessionele foto's en kunstwerken verdienen een hoogwaardige manier van presenteren. Eén van die manieren is het professioneel opplakken en inlijsten. Door het beeld op een plaatmateriaal te plakken is het werk minder kwetsbaar en zijn er meer presentatie mogelijkheden. Naast het reguliere fotopapier wordt er ook veel gebruik gemaakt van de zogenaamde "Fine Art papers". In dit blog leg ik je uit wat Fine Art papers zijn en hoe je ze gebruikt.

Fine Art papers

Fine Art papers zijn hoogwaardige zuurvrije papiersoorten gemaakt van 100% katoen vezels of alfacellulose. Hierdoor zijn Fine Art papers relatief dik (300 tot 450 gr/m2) en hebben ze verschillende oppervlaktestructuren. Fine art papers zien er niet alleen luxe, maar ook erg natuurlijk uit. Daarom worden ze vaak gebruikt voor fotografie, kunstreproducties en digitaal drukwerk.

Fine_Art_paper_examplefine_art_paper_2

Fine Art papers opplakken

Ondanks het feit dat Fine Art papers er mooi uit zien, kun je problemen krijgen als je ze op wilt plakken. Vaak is de structuur van het papier een probleem voor de te dunne lijmlaag waardoor het niet hecht, de lijm kan niet voldoende invloeien. Daarnaast werkt Fine Art paper zuigend, hierdoor wordt het vocht uit de lijm getrokken en laat de plaat van het papier los op de lange termijn.

De oplossing

Als je Fine Art papers wilt gebruiken, wil je natuurlijk dat je kwaliteit behouden blijft. Deze folie heeft een extra dikke lijmlaag die goed in de structuur van het Fine Art paper invloeit. De lijm is heel flexibel waardoor deze zich aanpast aan enerzijds het gestructureerde papier en anderzijds het gladde plaatmateriaal. Door de hoge vochtreserve in de lijm droogt deze op de lange termijn niet uit. De folie is zo ontworpen dat de lijm niet door het Fine Art paper heen dringt. Deze folie hecht dus optimaal op de meest voorkomende Fine Art papers.

P.A.T. gecertificeerd

Naast een optimale hechting is het voor veel professionele fotografen, lijstenmakers, musea en galeries van belang dat de lijm geen schade aan het kunstwerk toebrengt. NPat_passediet iedere lijm of tape bezit de kwaliteit die het beweert te hebben op de verpakking. Vaak lees je bijvoorbeeld het woord ‘archiefkwaliteit’ op een verpakking. Dit wil niet zeggen dat de lijm of tape het (foto)papier op den duur niet zal aantasten, ook al is het zuurvrij materiaal. De PAT certificering biedt zekerheid omdat materialen met deze certificering geslaagd zijn voor de test op kwetsbare documenten en hoogwaardig fotomateriaal. Wij garanderen bijvoorbeeld dat onze materialen die de PAT test gehaald hebben:

  • Zuurvrij zijn: de lijm zal het papier of de foto niet beschadigen, ook niet op lange termijn.
  • Veilig te gebruiken zijn op archiefmateriaal: Neschen materialen geven geen chemische reactie op foto’s of papieren.
  • Voorzien zijn van een lijm op acrylbasis: de lijm zal niet vergelen of zorgen voor verkleuring en is zeer flexibel

Gudy 832 Fine Art is geslaagd voor deze PAT test en is gegarandeerd veilig te gebruiken op Fine Art papers.

Meer weten over Gudy 832 Fine art of onze andere opplakfolies?

Lees hier onze brochure "Photography & Framing" of neem contact met ons op voor meer informatie of testmateriaal.

Contact opnemen