Een wereld aan foto-finishing folies voor de fotograaf en lijstenmaker

Foto-finishing oplossing 1Photokina is wereldwijd de belangrijkste internationale fotografiebeurs en dit jaar vond deze plaats in Keulen. Samen met Neschen was Filmolux aanwezig om fotografen en lijstenmakers kennis te laten maken met allerlei foto-finishing oplossingen om foto’s nog mooier te kunnen presenteren. Denk aan lamineerfolies, opplakfolies, tapes en de nieuwste lamineermachines. Heb je de beurs gemist maar wil je graag op de hoogte zijn van de nieuwste snufjes op foto-finishing gebied? Ik praat je in dit blog even bij!

 

Foto’s afwerken, beschermen, aanbrengen en presenteren 

Het begint bij de klik van de camera, maar voordat een foto gepresenteerd kan worden moet je nog wat heel wat stappen doorlopen. Na de klik en fotobewerking komt het printproces, het beschermen van de print en het aanbrengen zodat je het beeld uiteindelijk mooi kunt presenteren. Aan de hand van diverse foto-finishing folies en andere oplossingen, neem ik je mee in dit proces.

Opplakfolie voor Fine Art presentaties

Foto-finishing oplossing 3Tijdens de beurs was er speciale aandacht voor het presenteren van foto’s geprint op fine art papers. Een veelvoorkomend probleem bij het plakken van deze fine art papers op plaatmateriaal, is dat de materialen elkaar op den duur weer loslaten. Dat komt omdat de lijm in de opplakfolie niet goed hecht op het printmateriaal. Speciaal voor dit probleem presenteerden we tijdens de Photokina een oplossing in de vorm van een nieuw soort opplakfolie: Gudy 832 Fine Art.

Deze folie heeft een extra dikke lijmlaag die goed in de structuur van het Fine Art paper invloeit. De lijm is heel flexibel waardoor deze zich aanpast aan het gestructureerde papier én het gladde plaatmateriaal. De lijm vangt eventuele spanningen tussen de twee materialen op. Door het hoge vochtreserve in de lijm droogt deze niet uit, zelfs niet op de lange termijn. Bovendien is de folie zo ontworpen dat de lijm niet door het Fine Art paper heen dringt en het dus niet beschadigt. Ideaal om foto’s mooi te presenteren op Fine Art papers! 

Opplakfolie voor fotopapier

Foto-finishing oplossing 4Presentatievormen voor foto’s veranderen snel en dus denken we ook aan allerlei andere ondergronden waar je als fotograaf je werk op zou willen presenteren. Bijvoorbeeld gladde plaatmaterialen zoals aluminium, schuimplaten, polystyreen en hout. Afhankelijk van de ondergrond kies je de juiste opplakfolie. Gudy 802 is de meest universele oplossing. Heb je speciale wensen? Lees dan even verder. 

Is het bijvoorbeeld van belang dat de kleur van de plaat niet door de foto schijnt? Bijvoorbeeld omdat je een lichte foto presenteert op een zwarte plaat? Dan is een witte opplakfolie (gudy 808) een slimme keus. Houd je in je materiaalkeuze graag rekening met het milieu? Kies dan voor een recyclebare variant zoals Gudy PP Clear. Dat is een opplakfolie gemaakt van polypropyleen die het milieu niet belast en prima te recyclen is.

Foto’s presenteren achter acrylglas

Een bekende en moderne manier van fotopresentatie is face-mounting achter acrylglas. Face mounting is het verlijmen van foto’s met de beeldzijde achter acrylglas. Van het beeld mag natuurlijk niets verloren gaan en daarom verlijm je deze met een optisch glasheldere, dubbelzijdig klevende lijm. Die lijm breng je aan op de beeldzijde van de foto en vervolgens breng je ‘m aan op het glas. Die combinatie wordt in de meeste gevallen verlijmd op een Dibond paneel waarmee je de foto gemakkelijk ophangt.

Dit is een wat complexer proces dat je alleen met behulp van een lamineermachine kunt uitvoeren. Tijdens de beurs presenteerden we het eindresultaat van dit proces. Wil je daar meer over weten? Lees dan dit blog.

Foto-finishing oplossing 5
 

Een strakke afwerking met lamineerfolies 

Heb je de foto aangebracht op de gewenste ondergrond? Dan kun je ervoor kiezen ‘m af te werken met een lamineerfolie. Tijdens de Photokina lieten we diverse foto-finishing folies zien met een glanzende, satijn of matte afwerking. Speciale aandacht was er voor Filmolux Fine Pearl. Een milieuvriendelijke lamineerfolie met een zeer fijne oppervlakte structuur. Deze folie geeft je foto’s een parelmoer-achtig effect mee. 

Lamineermachine speciaal voor fotografen

Voor mij was het hoogtepunt van de Photokina de nieuwe Neschen PhotoLam lamineermachine. Die is speciaal ontwikkeld voor de hoge kwaliteitseisen van fotografen die kleinere fotoformaten (tot 650 mm breedte) gemakkelijk willen afwerken. Veel bezoekers brachten hun eigen foto’s mee om vervolgens de lamineermachine in actie te kunnen zien. Zo voorzagen we diverse foto’s en afdrukken live in één keer van een lamineerfolie of dubbelzijdig klevende folie. Heel gaaf!

Lamineermachine voor fotografen

De belangstelling voor de klein-formaat lamineermachine was zeer groot onder de professionele fotografen. Dat is niet zo gek als je het mij vraagt, want aan alle wensen en eisen van de fotograaf is gedacht. Zo is de machine voorzien van gesiliconiseerde walsen en een roestvrijstalen werkblad dat statische lading tijdens het lamineren voorkomt. De verwarmde bovenwals is instelbaar tot 70 ° C en helpt zilvering te voorkomen. De maximale werksnelheid is 2 meter per minuut. De machine is gebouwd op een robuust frame en is super gebruiksvriendelijk dankzij een bedieningspaneel aan de voorzijde.

Tapes voor het inlijsten van je werk

Naast alle oplossingen voor het opplakken en veredelen van foto’s, vertelden we bezoekers van de beurs ook vanalles over het inlijsten van foto’s. Met tapes als Filmoplast P, P90 en P90 plus breng je foto’s onzichtbaar en veilig aan op passe partouts. Wist je dat je deze tapes ook kunt gebruiken om lijsten stofvrij af te dichten?

Meer weten over foto-finishing folie? 

Tijdens Photokina vonden veel bezoekers hun weg naar de ‘Gallery' van Neschen/Filmolux en zo maakten zij kennis met de diverse foto-finishing folies. Wil je meer weten over deze folies en andere oplossingen voor fotografie en lijsten? Download dan de thema brochure via onderstaande knop!

Download de Photography & Framing brochure