Digitaal geprint behang versus traditioneel behang: wat kies jij?

Digitaal geprint behang versus traditioneel behang - wat kies jij Behang is decennia lang dé manier om wanden te voorzien van een mooie kleur, een structuur en bijzondere patronen. Het is geliefd materiaal onder interieurarchitecten en ontwerpers. Maar interieurtrends veranderen en hierin speelt personalisatie een belangrijke rol. Als ontwerper kun je niet meer aankomen met een doorsnee behang dat in elk willekeurig gebouw zou kunnen hangen. Nee, het moet uniek zijn. Dan kom je bedrogen uit met traditioneel behang, aangezien de fabrikant bepaalt welke print erop gedrukt wordt. In deze tijd ben jij aan zet! Jij bepaalt hoe die wanden eruit komen te zien en digitaal geprint behang is het materiaal dat je hierbij gaat helpen.

 

Kleine oplages versus bulk

'Voor ieder project dat je uitvoert een nieuw behang kiezen, dat klinkt als een onmogelijke opgave. Welk printbedrijf accepteert die kleine oplages?' Herken je deze gedachtegang? Dan vertel ik je graag dat digitaal printen juist in kleine oplages kan. Je levert jouw ontwerp aan, bespreekt op welk materiaal dit gedrukt moet worden en neemt precies de hoeveelheid af die je nodig hebt. Dit brengt als extra voordeel met zich mee dat de kosten van digitaal printen relatief laag zijn.

Voor de behangproducent heeft produceren in kleine oplages ook voordelen. Zo kun je met jouw basismateriaal makkelijker op trends inspelen en advies over behang ontwerpen hierop afstemmen. Bovendien hoef je geen grote voorraad aan te leggen van een bepaald ontwerp waarbij je het risico loopt dat het niet afgenomen wordt.

 

Uniek ontwerp versus standaard design

Traditioneel behang wordt in grote oplages geproduceerd en is nooit uniek. Digitaal geprint behang is juist altijd precies afgestemd jouw wensen. Als jouw ontwerp vraagt om een uniek, gepersonaliseerd design, is digitaal printen dé methode om behang van de juiste look te voorzien. Alleen daarmee geef je de wand een unieke uitstraling en zet je voor jouw klant een sfeer neer die niemand anders heeft. In vergelijking met het standaard design van traditioneel behang, geeft digitaal geprint behang jou als ontwerper veel meer controle over het ontwerp, het productieproces en het eindresultaat.

Vliesbehang Linteloo 2 - Bronvermelding - Berden Meubelen - showroom Pot Interieur Axel 600 px

 

Artistieke vrijheid versus gebondenheid

Hoe herken je een traditioneel behang? Het heeft een repetitief uiterlijk, patronen komen om de zoveel centimeter terug en alle stroken zijn exact hetzelfde. Oftewel, saai! Digitaal geprint behang geeft je meer artistieke vrijheid. Je kunt dynamiek creëren, want iedere strook is slechts een onderdeel van het geheel. Denk aan patronen die door elkaar lopen of elkaar spiegelen. 

Wallpaper P-6

Bovendien heb je de mogelijkheid om je ontwerp te schalen. Het kan net zo groot of klein worden als jij wilt, het liefst natuurlijk precies aangepast aan het formaat van de wand. Ook kun je diepte creëren door 3D effecten te gebruiken of je ontwerp af te stemmen op de structuur van het basismateriaal. Tot slot heb je dankzij de printtechniek meer controle over de kleuren in je ontwerp.

wallpaper_3d

Wat kies jij?

De verschillen tussen traditioneel en digitaal geprint behang mogen duidelijk zijn. Welke variant voor jouw volgende interieurontwerp de beste keuze is, hangt helemaal af van jouw design. Ik zou zeggen: benut je artistieke vrijheid. Maar de keuze is natuurlijk uiteindelijk aan jouw creatieve ideeën en de wensen van je klant. Heb jij zelf veel ervaring met een van de twee of beide? Dan ben ik benieuwd naar jouw visie op de genoemde verschillen. Wil je weten hoe digitaal geprint behang er in het echt uit kan zien? Vraag dan een sample aan van onze digitaal printbare behangsoorten. Wil je weten waar je dit behang kunt kopen en laten printen? Wij brengen je graag in contact met één van onze klanten, vul hiervoor ons contactformulier in. 

Neschen wallpaper samples

Onderwerpen: Wallpaper