Bescherming van de geschiedenis in het Berlijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Filmoplast-R-Website-foto-853x600Het beschermen van datgene wat waardevol is: Neschen wordt beschouwd als de uitvinder van zelfklevende folieproducten voor de professionele reparatie en bescherming van boeken en documenten. Wij zijn er trots op, dat deze producten internationaal in bibliotheken, archieven en musea worden gebruikt.

Boeken die vaak uit de schappen worden gehaald of regelmatig uit de bibliotheek worden geleend, lopen uiteindelijk schade op. Deze schade kan variëren van gescheurde of losse pagina's tot beschadigde boekruggen. Het vervangen van boeken kan hoge extra kosten voor bibliotheken met zich meebrengen. Omdat voorkomen altijd beter is dan herstellen van de schade, is het een verstandige beslissing om boeken en papieren te beschermen of te versterken. Dit verhoogt de duurzaamheid en bespaart kosten. Onze producten worden niet alleen gebruikt voor boeken, maar ook voor het repareren en beschermen van belangrijke documenten. Veel van de Filmoplast®-producten hebben een speciale samenstelling die perfect samengaat met de chemische samenstelling van verouderd papier en de verouderingsbestendigheid van verschillende producten is beoordeeld en gecertificeerd door de Foundation for Paper Technology (PTS) in München.

auswaertiges-amt-berlin-lowres-2
Filmoplast R wordt bijvoorbeeld gebruikt in het Politiek Archief van het Federale Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Het Politiek Archief is bijna een "geheugen" van de Duitse Buitenlandse Dienst. Zevenentwintig kilometer aan archiefstukken met diplomatieke documenten, waaronder 35.000 internationale verdragen en talloze personeelsdossiers, getuigen van de geschiedenis. Het materiaal is voor iedereen toegankelijk in het kader van de wettelijke bepalingen. In de openbare leeszaal met 32 zitplaatsen informeren meer dan 1.000 bezoekers per jaar zich over de historische contexten.

DSCF6957
Afbeeldingen met dank aan: Politieke Archief op Buitenlandse Zaken, Berlijn


Het archief beschikt ook over een eigen restauratiewerkplaats, waar medewerkers beschadigd archiefmateriaal verwerken. Zo is er 75 meter plankruimte voor door brand beschadigde dossiers uit de Tweede Wereldoorlog. De experts brengen de archiefstukken in een conditie die hen zo lang mogelijk beschermt tegen verder verval en waarmee gewerkt kan worden.

Belangrijke historische documenten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk door brand zijn beschadigd, zijn verzegeld met Filmoplast® R om ze te beschermen tegen verdere schade. Sinds het midden van de jaren '90 gebruiken de medewerkers van het restauratieatelier Neschen Filmoplast® R voor hun werk. Filmoplast® R is een flinterdun, transparant, technisch Japans papier voor massaconservering. Het is het ideale product voor de conservering van moderne papieren en kranten. (Voor houtpulp papier, ca. uit het midden van de 19e eeuw.) Dit houtpulp papier bevat zuur (lignine) en dit zuur tast het papier van binnenuit aan. Zo zal waardevolle documentatie van ons verleden zichzelf vernietigen. Bij het inkapselen in Filmoplast® R neutraliseert het magnesiumcarbonaat in de lijm de zuren en voorkomt het migratie door de lijmlaag naar de  Filmoplast® R-papierlaag, waardoor het ingekapselde document wordt gestabiliseerd. Door de geringe dikte van het materiaal is Filmoplast® R nauwelijks zichtbaar. Het papieren karakter van het origineel blijft behouden. Ingekapselde boekpagina's kunnen eenvoudig weer als boek in elkaar worden gezet.

referenz_filmoplast R

Afbeeldingen met dank aan: Politieke Archief op Buitenlandse Zaken, Berlijn

Beeld: Filmoplast® R beschermt historische documenten in het Politiek Archief in Berlijn.
20150202_103229
Afbeeldingen met dank aan: Politieke Archief op Buitenlandse Zaken, Berlijn

Interesse in Filmoplast R?

2016_01_26_filmoplast-R-597x600

Is uw archief, bibliotheek of museum in het bezit van documenten die toe zijn aan restauratie? Bestel dan direct Filmoplast R in onze webshop.

New call-to-action