5 lessen over extra sterke opplakfolies voor delicate kunstwerken

5 lessen over extra sterke opplakfolies voor delicate kunstwerkenOnlangs vond de Art & Paper Xperience plaats in Houten. Een beurs die zich onder andere richt op lijstenmakers. Dat is een wereld op zich, waarbij zowel deelnemers als bezoekers kwaliteit erg hoog in het vaandel staan. Kunstwerken moeten mooi blijven, ook na jaren van dienst. Een van onze distributeurs, Reisaco, nodigde mij uit om deel te nemen aan de beurs en over mijn antwoord twijfelde ik geen moment. Ik kreeg een eigen hoekje bij de stand en sprak hier allerlei mensen met ieder hun eigen kijk op het vak. Van de lijstenmaker die al jaren de ideale opplakfolie zoekt tot de kunstenaar die zijn werken wil beschermen. In dit blog vertel ik de belangrijkste leerpunten uit deze ontmoetingen.

Les 1: voor fine art papers is een hoge lijmopbrengst nodig

De beurs richt zich onder andere op lijstenmakers en bedrijven die onderdelen aan lijstenmakers leveren. Wat voor mij centraal stond in mijn deelname aan de beurs, was de opplakfolie Gudy 832 fine art. Die folie is speciaal geschikt voor fine art papers die vaak een hoge kleefkracht vereisen. Dat komt omdat deze papieren ruw en gestructureerd zijn, vaak bevatten ze zelfs textielvezels die het opplakken van het werk nog lastiger maken. Die vezels zuigen het vocht uit de lijm waardoor deze niet meer plakt. Om dat te voorkomen, heeft deze opplakfolie een hogere lijmopbrengst dan alternatieve folies. Zo blijf het werk bijvoorbeeld zitten op de passe partout en kan het in een mooie lijst gezet worden.

Les 2: kunstwerken vereisen opplakfolies met een lage zuurgraad

Wat het opplakken van kunstwerken extra delicaat maakt, is dat het vaak om originelen en zeer kwetsbare werken gaat. Dat betekent dat de opplakfolie niet alleen heel sterk, maar ook onschadelijk voor het kunstwerk moet zijn. Een aantal bezoekers van de beurs wees mij erop dat de zuurgraad van de opplakfolie daar een belangrijke rol in speelt. De nieuwe opplakfolie Gudy 832 fine art is PH-neutraal dus daar waren veel kunstenaars die ik sprak enthousiast over.

Les 3: sterke opplakfolies blijven ook écht lang zitten

Tijdens de beurs sprak ik ook een aantal restaurateurs. Zij weten precies wat ze nodig hebben om een kunstwerk in oude glorie te herstellen en werken al heel lang met opplakfolies en andere materialen. Ze kennen de functionaliteiten en vereisten goed en gaven mij af en toe feedback over de producten die ze gebruiken. Zo hoorde ik bijvoorbeeld dat super oude ingelijste prenten nog steeds goed zitten dankzij onze opplakfolies. Dat is fantastisch om te horen!

Les 4: ook tweezijdig klevende folies breng je gemakkelijk aan

Bij de stand kwamen regelmatig lijstenmakers langs die veel ervaring hebben met de folies Filmoplast p90 en p90 plus. Dat is van origine reparatietape, maar zij gebruiken het om werken aan passe partouts te bevestigen. Ze kiezen vaak voor deze eenzijdig plakkende folies in plaats van tweezijdige folies omdat die lastiger te plakken zijn. Terwijl beide klevers geschikt zijn voor dit soort toepassingen. Ik vertelde ze dat de Gudy folie gewoon gemakkelijk met de hand geplakt kan worden en de Gudy 832 met een eenvoudige machine, maar dat deze folie nog niet beschikbaar is in smaller formaat. Dat ook tweezijdig klevende folie makkelijk aan te brengen is met een eenvoudig te gebruiken apparaat was voor hen echt een eye-opener: zodra de smallere versie beschikbaar is, gebruiken ze die graag naast hun eenzijdige varianten.

Les 5: in iedere branche is behoefte aan sterke kleefkracht

Het allerleukste aan mijn onverwachte deelname aan deze beurs was natuurlijk de positieve respons van alle bezoekers. Maar een van de belangrijkste lessen die ik leerde, is dat sterke kleefkracht een branche-overstijgende behoefte is. Terwijl ik in Houten was, waren mijn collega’s namelijk op een andere beurs die zich richt op de reclamewereld. Daar presenteerden zij onder andere onze wall-grip folie, een extra sterk printbare folie die blijft zitten op lastige ondergronden zoals een gestructureerde muur. Maar denk bijvoorbeeld ook aan vloerstickers die tegen een stootje moeten kunnen.

Kun jij ook wel wat kleefkracht gebruiken?

Ben jij nu net zo benieuwd als ik of deze super sterke, tweezijdig klevende folie past bij de toepassing die jij in gedachte hebt? Bekijk dan onze brochure voor fotografie en lijstenmakers. Daar vind je volop inspiratie voor het zo mooi en goed mogelijk presenteren van kunstwerken en foto’s! Heb je zelf al ervaring met sterk klevende opplakfolies en misschien tips voor anderen? Deel deze dan in een reactie hieronder.

Download de Photography & Framing brochure